Neemt NYSE ons over, zal Van der Hoeven zitten

Auteur: Mark Koster | 24-05-2006

Neemt NYSE ons over, zal Van der Hoeven zitten
Als de New Yorkse beurs Euronext vijf jaar geleden had overgenomen, had Cees van der Hoeven nu waarschijnlijk vastgezeten. Dat had u graag gewild? Dan moet u vooral staan te juichen nu de Amerikaanse beursbengels naar het Europese beursbedrijf lonken. Het is dan voorgoed afgelopen met vage regelgeving, want de Amerikanen willen net als u alles weten over de bedrijfsvoering.

Dan is de tijd voorbij dat bestuurders side-letters in laatjes kunnen stoppen en mistig kunnen blijven doen over hun salaris. U weet toch hoe het mis ging met de megalomane kruidenier uit Zaandam?

De boekhouders van Deloitte en Touche stonden voor een duivels dilemma, toen ze bij het opmaken van de jaarrekening van 2002 werden geconfronteerd met de vraag of de omzet van ICA, een Zweedse dochter, in zijn geheel bij de omzet van Ahold op mocht worden geteld. Volgens de Nederlandse boekhoudregels was dit geen probleem (Ahold had 'control'). De Amerikaanse cijferaars waren echter lastiger te overtuigen. De accountants in New York keken met de Amerikaanse boekhoudbijbel (US GAAP) op schoot een tikje anders aan tegen het verzoek. Volgens US Gaap mocht de totale omzet van het Zweedse dochterbedrijf ICA juist niet worden opgeteld bij Ahold, simpelweg omdat ICA niet in handen was van de Nederlanders. De Amerikaanse puristen redeneerden als volgt: als je geen meerderheid bezit, mag je ook niet voor 100% consolideren. En dat was nou juist wél de bedoeling. Enfin, de gevolgen van het opblazen van de cijfers kent u. Laat maar komen die Amerikanen, kortom. Waar de beurs in Europa nog steeds wordt geleid door aristocratische, weinig inspirerende heren van stand, zijn de Amerikanen gericht op expansie en groei. Dat deze jongens soms getooid met schakelkettingen en kauwgum kauwend de wereld veroveren (herinnert u zich voorzitter Dick Grasso nog?), neemt niet weg dat er snel rumoer moet komen in Europa. Continentale beurzen zullen niet overleven in een globaliserende economie. In Europa is de vraag of we het Rijnlandse model (de beurs als bedaarde regelaar) moeten inruilen voor de Amerikaanse can do-mentaliteit (de beurs als motor van de economie). Mijn advies aan sommige stoffige Nederlandse bedrijven. Huur snel een paar goede bedrijfsjuristen in, want de Amerikaanse beursautoriteiten zijn er niet om u te helpen, maar om de beleggers te beschermen. Vraag maar eens na bij Van der Moolen en ING. Die kregen in New York bezoek van financiële tegellichter Eliot Spitzer, omdat ze niet transparant waren geweest over hun bedrijfsvoering. Amerikanen hebben ondervonden dat er strenge regels moeten zijn voor de vrije jongens van de markt. Daar kan de Europese beurs nog veel van leren

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie