Alternext, zoiets heeft toch geen toekomst?

Auteur: Quinty Danko | 06-06-2006

Alternext, zoiets heeft toch geen toekomst?
Alternext is de beurs waar bedrijven zich aan minder regels hoeven houden en lagere toelatingskosten betalen. Eind van dit jaar zal Alternext Amsterdam van start gaan. Maar wie wil er beleggen in ondernemingen die onder de gewone beursregels uit willen komen?

Welke regels er precies worden opgerekt voor bedrijven die een listing aan de alternatieve beurs willen, is me nog nergens duidelijk geworden. In het persbericht dat Euronext - Alternext is een initiatief van Euronext - vorige week uitgaf staat dat Alternext 'kleine en middelgrote ondernemingen een oplossing biedt voor hun behoefte aan financiering en groei in een omgeving waarin Europese regelgeving op de gereglementeerde beurzen steeds stringentere eisen stelt'.

Het zal waarschijnlijk vooral gaan om de nieuwe internationale boekhoudregels IFRS. Deze nieuwe regels zijn ingevoerd om de transparantie voor beleggers te vergroten. Ook de code-Tabaksblat is met die reden ontworpen. Hoe zullen Alternext-fondsen daarmee omgaan? Het zal ze misschien ook wel goed uitkomen om het salaris van het bestuur niet te vermelden bij de jaarcijfers.

Handelshuis Reesink heeft als eerste laten weten te willen switchen van Euronext naar Alternext om niet aan de IFRS-standaard te hoeven voldoen. Maar ik kan me niet voorstellen dat Alternext als uitwijkhaven kan gaan dienen voor fondsen die wel de voordelen van een beursnotering wensen, maar de nadelen - optimale transparantie - willen omzeilen. Dan gaat iedereen toch naar Alternext. Heel veel bedrijven klagen immers over de IFRS-regels. Kortom: Alternext zal op termijn ongetwijfeld ook aan IFRS moeten voldoen. Wat dan? Hierop antwoordt topman Bernard ten Doeschate in Management Scope: 'In dat geval zullen we aan de regels moeten voldoen. Maar ik voorspel u dat dit scenario niet zal plaatsvinden. Ook internationaal groeit de weerzin tegen de regels. Bovendien blijkt de gedachte dat je ondernemingen op deze manier transparanter maakt in de praktijk achterhaald. De Raad voor de Jaarverslagen volgt de IFRS op wezenlijke punten niet. Dus op termijn verwacht ik een correctie op IFRS.' Ik betwijfel of Ten Doeschate hierin gelijk krijgt. De toekomst van een alternatieve beurs zal grotendeels afhangen van de fondsen die een listing aanvragen. Behalve Reesink heeft zich op dit moment ook het damesmodebedrijf 'Bandolera' aangemeld. Dat is toch wel van een heel ander kaliber dan het handelshuis Reesink. Lijkt me voor beleggers lastig als rijp en groen door elkaar staan.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie