Amerikaanse bank sloopt de wereldeconomie

Auteur: Mark Koster | 23-03-2007

Amerikaanse bank sloopt de wereldeconomie

De 'perfect storm' wordt de zaak al genoemd en de aanstichters van het kwaad komen er nog mee weg ook. Wie klaagt FED-presidenten Greenspan en Bernanke aan voor de economische puinhoop in de Verenigde Staten en de rest van de wereld?

De eerste wakkere senatoren beginnen eindelijk door te krijgen wie de Amerikaanse pofmentaliteit tot in het absurde hebben gestimuleerd. Exact: de bewierookte Amerikaanse bankpresident Alan Greenspan en zijn opvolger Ben Bernanke. De langdurig lage rentes, aangelengd met soepele leenvoorwaarden voor bancaire instellingen, heeft de Amerikaanse economie in een heel donker bos doen belanden. De democratische senator Chris Dodd, die in 2008 het Witte Huis wil veroveren, heeft een van de betere verkiezingsthema's te pakken: hoe betalen we de onafgeloste leningen van de afgelopen jaren terug? Dodds punt is: door het wankelmoedige FED beleid kijken vele miljoenen Amerikanen aan tegen rode cijfers die niet snel meer zwart zullen kleuren. Hij heeft zelf wel een klontje boter op zijn hoofd, want de volksvertegenwoordigers lieten het ook gebeuren. De lobbyisten van bijvoorbeeld New Century, de nu bijna failliete leenbank voor minder vermogende Amerikanen, verspijkerde in 2004 en 2005 een dikke 600.000 dollar aan lobbykapitaal om Amerikaanse volksvertegenwoordigers te bewegen in te stemmen met milde leenvoorwaarden. Nu pas blijkt hoe funest deze cocktail van lakse leencondities is geweest.

De explosieve uitgaven aan de Irak oorlog, die de rente deed stijgen, opgevoerd met de particuliere leningen hebben tot een 'schulden over-dosis' geleid. Lange tijd hanteerde Greenspan zelf de theorie dat er weinig aan de hand was. Naast vergoelijken van het probleem omarmde hij de bizarre economische theorie van de global savings glut. Deze houdt, kort gezegd in, dat de Amerikaanse schuldberg niet gevaarlijk is, aangezien de Chinezen immers geld hebben gespaard. De Chinezen zullen - is de gedachte - dat geld op een gegeven moment investeren in Amerika en dan zal deze monetaire onbalans worden opgeheven, zo doceerde Greenspans opvolger Bernanke in 2005 nog stellig. Een levensgevaarlijke en arrogante theorie. Als de Chinezen, en Japanners, hun gespaarde geld nou eens níet in de VS investeren...Het herinnert allemaal een beetje aan de wilde jaren tachtig, toen de economische avonturiers van Ronald Reagan het land naar de leenhel stuurde. Reagan's opvolger, de huidige vader van de president, waarschuwde toen ook al voor 'voodoo-economics' Het is nog niet te laat. Greenspan heeft recent toegegeven dat er toch iets rot in de Verenigde Staten. Nu zijn bebaarde opvolger nog. Misschien kan Dubya eindelijk eens bij zijn oude heer op bezoek gaan en doen wat hij hem adviseert. En negeer vice-president Cheney, want die gelooft al meer dan dertig jaar in economische hekserij.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie