De analist is naakt

Auteur: Mathijs Bouman | 08-02-2007

De analist is naakt
De analisten bakten er het afgelopen etmaal weer helemaal niks van. Wie gisteren hun koop- en verkoopadviezen volgde, is vandaag failliet. Wat hebben we eigenlijk aan deze duurbetaalde koffiedikkijkers?

Wat zou een beetje aandelen-analist verdienen? Tachtigduizend euro? Een ton? Ongetwijfeld. En dan nog een bonus. Het is in ieder geval meer dan de vuilnisman die zojuist de sneeuw trotseerde om mijn vuilnisbak in de wagen te kieperen. Je kunt dus beter vuilnis produceren dan ophalen. Want veel positiever kun je de bijdrage van de gemiddelde analist niet omschrijven. Vuilnis, rotzooi, broddelwerk, geknoei. Vandaag leveren ze weer eens collectief het bewijs.

Groothandelaar in kantoorartikelen Buhrmann kwam vanochtend met desastreuze kwartaalcijfers. De verkoop in de VS is fors tegengevallen, de omzet nauwelijks gestegen en de winststijging is te danken aan eenmalige meevallers. Direct bij opening van de Amsterdamse beurs kelderde het aandeel Buhrmann met meer dan twaalf procent. Een bloedbad. Wat adviseerden de analisten van de grote zakenbanken vlak voordat de cijfers naar buiten kwamen? Van de achttien analisten, vonden maar liefst acht het een prima idee om aandelen Buhrmann bij te kopen. Negen waren stellig van mening dat een belegger met Buhrmann in zijn portefeuille daar zeker geen afstand van zou moeten doen. En slechts één analist adviseerde het aandeel te verkopen.(zie tabel) Unilever kwam vanochtend ook met cijfers. De autonome groei viel tegen, vooral door matige verkoopresultaten in Europa. De winstmarge bleef ondermaats. Op de beurs daalde Unilever direct met meer dan twee procent. Slechts vier van de twintig analisten had dit aan zien komen, en adviseerden het aandeel te verkopen. Negen gaven juist een koopadvies. Uitzendbureau Vedior dan. Dat kwam ook met teleurstellende cijfers. Het haalde de laagste autonome groei in ruim twee jaar. De koers kelderde bij opening met bijna 3,5 procent. Toch vonden gisteravond nog veertien (!) van de twintig analisten dat beleggers dat aandeel zeker zouden moeten bijkopen. Slechts drie vonden verkopen een beter idee. Midkapfonds Exact opende vanochtend juist meer dan zes procent hoger, na prachtige jaarcijfers. Slechts vier van de twintig analisten hadden voor dit aandeel een koopadvies. Het is duidelijk: de analisten bakken er niets van. Moeten we ze dat kwalijk nemen? Niets is zo onvoorspelbaar als de beurs, en de AFM hijgt bedrijven in de nek om toch vooral niet voortijdig koersgevoelige informatie te laten lekken. Geen wonder dat analisten keer op keer verrast worden. Dat kan zo zijn, maar in plaats dat die fundamentele onzekerheid analisten tot een voorzichtig en schuw volkje maakt, zijn ze juist steeds luider gaan brallen. Met een uitgestreken smoel trekken ze 'steunlijnen' en tekenen ze 'head-and-shoulder'-patronen of wat maar modieus is onder beursastrologen. Net als de wichelroedeloper, de koffiedikkijker en andere Jomanda's, doet de analist er alles aan om de schijn op te houden. Een hoofd vol schijnkennis en een strak krijtstreeppak. Maar eigenlijk is hij spiernaakt.

aandeel (koers*)

advies

aantal

Buhrmann

kopen

8

(-9,6%)

houden

9

 


verkopen

1

Unilever

kopen

9

(-2,4)

houden

7

 


verkopen

4

Vedior

kopen

14

(-2,6)

houden

3

 


verkopen

3

Exact

kopen

4

(+8,2)

houden

16

 


verkopen

0

*stijging/daling om 13:40 uur

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie