AOW: de bom van de babyboomers

Auteur: Mark Koster | 23-06-2006

AOW: de bom van de babyboomers
Minister Zalm en zijn ambtenaren zijn eindelijk ontwaakt uit hun optimistische zomerroes. De AOW is dus niet betalen en daarom moeten we ingrijpen. Hoort u het goed, baby-boomers? NIET! TE! BETALEN! Collega Metze deed de onbetaalbaarheid van de vergrijzing vorige week nog af als 'absurde onzin.' De minister van Financiën is gelukkig minder naïef en ziet net als oppositieplaaggeest Bos in dat de ouderdagvoorziening ook betaald moet worden.

We moeten snel 15 miljard bezuinigen staat in het advies van zijn topambtenaar Laura van Geest. Haar analyse is ronduit somber. De uitgaven aan vergrijzing zullen de komende jaren met 2 miljard toenemen als gevolg van de komst 215.000 AOW-ers. Nederland heeft op papier nog redelijk gedraaid de laatste jaren, maar dat zal snel verminderen.

Waar nu nog twee van de tien werkenden overdag hun gras kunnen maaien of op kosten van de belastingbetaler kunnen golven, zijn dat er in 2040 al vier van de tien. Op dat moment kijken we ook nog aan tegen lege aardgasbaten, zoals De Scopist al eerder vreesde. De AOW-bom dreigt een ernstig generatieconflict op te leveren en ik verheug me er niet op. De AOW-ers die nu al beginnen te morren worden steeds ouder, terwijl zij hun premies voor hun ouders, ook wel de stille generatie genoemd, al lang hebben afgelost. Deze stille generatie heeft, betoogde de Utrechtse socioloog Henk Becker, de wederopbouw gerealiseerd, maar het zijn hun kinderen, de verwende baby-boomers, die nu demonstrerend en jammerend hun pre-pensioen en spaarloonpremietjes lopen te beschermen. De spaarzin en het conservatisme onder deze groep is groot (lees Boumans commentaar), terwijl ze gebruik hebben kunnen maken van alle voorzieningen. Zalm heeft een dappere daad verricht en is uit zijn schaduw gesprongen. Net op tijd. Toch is het vreemd dat Van Geest haar baas opzichtig complimenteert met zijn 'realistische' rekenmodellen en financiële vergezichten. Zalm krijgt tussen de regels door namelijk nog een paar flinke stoklsagen van zijn rekenmeesteres. Een: de ambtenaren van financiën adviseren Zalm om de zogeheten 'FES-brug', de achterdeur om ongeplande uitgaven uit de aardgasinkomst te doen, voor eens voor altijd af te schaffen. Reden: de laatste jaren is er flink wat aardgasgeld verbrast aan zaken waarvan onduidelijk was waarom ze gedaan werden. Twee: Zalm heeft in 2000 iets te vrolijk groeicijfers ingeboekt, waardoor we nu nog steeds uit de pas lopen met onze begroting. Drie: de verwachte groei van vrouwenparticipatie, die was ingezet onder Paars, is aanzienlijk minder dan verwacht. Dankzij het CDA en Balkenende, maar dát staat er niet in. Het wordt tijd voor Paars 3. Zalm en zijn voormalige staatssecretaris moeten zich snel weer verenigen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie