AOW veel te royaal

Auteur: Mark Koster | 12-05-2006

AOW veel te royaal
Volgend jaar bestaat de AOW 50 jaar. Wat ooit begon als een sobere uitkering voor nooddruftige oudjes is verworden tot de Titanic van onze verzorgingstaat. Dat moet dus snel stoppen, want de AOW is veel en veel te duur.

De eerste AOW-uitkering die op 2 januari 1957 werd uitbetaald aan de heer Bakker uit de Boterdiepstraat in Amsterdam bedroeg 32,45 euro per maand. Omgerekend zou dat nu ongeveer 220 euro per maand zijn geweest. Dat is 700 euro minder dan de huidige AOW-uitkering voor een alleenstaande 65-plusser (932,67 euro).

U gelooft het niet? Rekent u even mee. Wie in 1957 100 euro te besteden had, heeft nu op basis van de CBS-cijfers 676 euro in zijn zak. Ik geef toe: de pensioenen waren toen heel karig, maar dat veranderde snel. In 1965 werden de pensioen fors verhoogd tot 99 euro voor een alleenstaande. Maar ook dat is (met de inflatiecompensatie meegerekend) nog steeds fors lager dan de huidige ouderdomsuitkering (ongeveer 270 euro). Kortom: de AOW is veel te duur. De Nederlander was in 1965 gemiddeld 8,7% van zijn salaris kwijt om senioren te helpen (in 2006 is dat al opgelopen tot 17,9%). Gelukkig zijn er dappere politici die inzien dat de AOW onbetaalbaar wordt. Wouter Bos, de PVDA-kandidaat premier, wil nagaan of rijkere bejaarden belasting moeten gaan betalen over hun gevulde oude sokken. Bos kreeg gisteren steun uit onverdachte hoek, namelijk van bankpresident Nout Wellink. Wellink, zelf een prominent CDA-lid, bepleit tegen de stroom van zijn partij in voor een zogeheten fiscalisering van de AOW. De bankpresident heeft gelijk. Betaal de AOW-kosten uit de belastinginkomsten. Het omslagstelsel (waarbij werkenden opdraaien voor de pensionado’s) is een failliet financieringsmodel geworden. Steun verstandige politici die eindelijk eens een oplossing verzinnen voor deze tijdbom onder ons sociale stelstel. Nout Wellink, zelf een bijna pensionado, is de eerste die uit zijn eigen schaduw springt en in eigen vlees wil snijden. Misschien zou Marcel van Dam daar eens een voorbeeld aan kunnen nemen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie