Moeten vrouwen de vergrijzing betalen?

Auteur: Esther van Rijswijk | 21-02-2008

Moeten vrouwen de vergrijzing betalen?

Vrouwen moeten de vergrijzing betalen. Door meer kinderen te krijgen, en door meer te gaan werken, dat vindt althans het kabinet. Maar de Nederlandse vrouw is schizofreen als het om kinderen en werken gaat. Bovendien: meer kinderen lossen het probleem niet op. Vrouwen moeten om heel andere redenen meer aan de slag.

Vrouwen moeten de vergrijzing oplossen. Hoe?
Volgens Christen Unie minister Andre Rouvoet door meer kinderen te krijgen, zo zei hij begin deze week in krant de pers. En door meer te gaan werken, zo vindt de rest van het kabinet. Op dit moment wordt bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Taskforce deeltijdPlus opgetuigd, die de komende twee jaar als taak heeft vrouwen aan te moedigen meer te gaan werken.

Want Nederland is kampioen deeltijd werken. Vooral vrouwen mijden de fulltime baan. En niet alleen als ze kinderen hebben. Twee van de drie vrouwen die in deeltijd werken, heeft geen kleine kinderen, zo bleek vorige week uit een studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Als al die vrouwen 4 uur per week meer gaan werken, dan kan met de belastingopbrengsten daarvan de gehele vergrijzing betaald worden, zo becijferde het SCP een aantal jaren geleden al.

Meer kinderen, en meer werken. Ga daar maar eens mee de boer op als politicus. Het is een ronduit schizofrene boodschap voor de Nederlandse vrouw. Die gaat namelijk juist - nog - minder werken als ze kinderen krijgt, en keert als de kinderen naar school zijn maar zelden volwaardig terug op de arbeidsmarkt. Anders dan vrouwen in Scandinavische landen, maar ook in de Verenigde Staten.

Bovendien is ‘de vergrijzing' niet bepaalt het sterkste argument om vrouwen mee aan te moedigen om aan de slag te gaan. Moest menig vrouw vijftig jaar geleden nog thuis blijven wonen om voor haar ouders te zorgen, vandaag wordt ze de arbeidsmarkt opgeschopt om via de schatkist alsnog hetzelfde te doen.

Laat staan dat de vergrijzing een goed argument is om vrouwen zover te krijgen meer kinderen te krijgen. Voordat die kinderen oud genoeg zijn om belastinginkomsten te genereren waarvan de AOW van hun grootouders betaald kan worden, is de vergrijzing alweer over zijn top heen. Zo'n kind kost bovendien aan opleidingskosten al snel een ton, zo becijferde het CBS vorig jaar. De bevolkingspolitiek van Rouvoet leidt op het hoogtepunt van de vergrijzing dus juist tot extra kosten.

Nee: er zijn allerlei goede argumenten om vrouwen aan te moedigen meer te gaan werken - zelfstandigheid, emancipatie en het doorbreken van een irritante cultuur waarin moeders die wel fulltime werken zich voortdurend moeten verdedigen - maar de vergrijzing staat niet in dat rijtje. Er zijn vast ook goede redenen voor vrouwen om meer kinderen te krijgen - vraag het Rouvoet, hij heeft er vijf - maar vergrijzing is er niet één van.

En er zijn hele goede redenen om beter te anticiperen op de kosten van de vergrijzing. Door de AOW leeftijd te verhogen, en de premie te fiscaliseren. En door keuzes te maken in de zorg. Maar met vrouwen zou het niets te maken moeten hebben.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie