Familieziek dividend bij ASMI

Auteur: Mark Koster | 17-12-2007

Familieziek dividend bij ASMI

Het activistische beleggingsfonds Fursa gaat het kerstdiner van de familie Del Prado, grootaandeelhouder van ASMI, dit jaar behoorlijk ontregelen. En dat is hard nodig ook. Arthur Del Prado, oprichter van de toeleverancier voor de chipindustrie, loopt met het onzalige idee rond om zijn zoon Chuck te benoemen als zijn opvolger.

Daar komt narigheid van, aangezien de oude strategie van zijn eigenwijze en dominante vader al een tijdje onder vuur ligt.  De troonsbestijging van Chuck op 1 maart 2008 is voor Fursa reden om het Bilthovense hoofdkantoor te waarschuwen. Doe het niet, vader Arthur, benoem een onafhankelijke nieuwe kandidaat met een verse blik. ASMI hangt al een tijdje uit het lood en het wordt tijd dat het grote bloedende beest (de front-end divisie), het paradepaardje van papa Del Pardo, hard wordt gesaneerd.

De opvolging langs familiebanden is vaak kortzichtig, blijkt uit verschillende onderzoeken, aangezien meestal niet de beste kandidaat wordt benoemd. Soms lijkt het goed te gaan, zoals nu bij de opvolging van Robert Murdoch door zoon James, vaker gaat het mis en ontaardt de benoeming in ineffectief nepotisme.


2007 leek het jaar van de buitenlandse interventies door hedgefondsen (ABN Amro, Stork), maar het was ook het jaar dat het oldboysnetwork een paar flinke opdoffers kreeg. De bankregenten van ABN AMRO, die zich dachten te kunnen verschuilen in hun torenkolossen, zijn uiteindelijk toch te pakken genomen door de kille calculator van de beleggers. NRC Handelsblad legde dit weekend haarfijn bloot dat het maandelijkse herenberaad van ABN AMRO in een kasteel in Santpoort een oefening was in lamlendige arrogantie. De krijtstreepheren durfden niet in elkaars vlees te snijden, waardoor de kosten bleven oplopen en TCI, een ongeduldig hedgefonds, maar eens een briefje schreef met de vraag of ABN niet kon worden opgesplitst. Ook de langdurige overnamestrijd bij Stork was een bizarre poging van halsstarrige bestuurders om niet toe te geven aan de eisen van twee private equityfondsen die geen boodschap hadden aan oude sentimenten. De kritiek dat hijgerige hedgefondsen slechts uit zijn op snel gewin en zich niet verdiepen in de historische wortels van een bedrijf is misschien waar, maar nog steeds geen reden om krampachtig te blijven vasthouden aan reactionaire vormen. De oude Schumpeter roemde de 'creatieve vernietiging' als eens als de motor voor economische groei. Overigens: als u echt voor de langere termijn wilt investeren moet u dat in DSM doen. De Hoge Raad keurde deze week goed dat loyale beleggers meer dividend verdienen dan de hit en run types waar we in 2007 zo'n hekel aan kregen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie