Was Balkenende betrouwbaar genoeg?

Auteur: Quinty Danko | 08-12-2006

Was Balkenende betrouwbaar genoeg?

Wat is de belangrijkste eigenschap van de nieuwe Minister President? Dit vroegen Nieuwe Leiders en het Forum voor Democratische Ontwikkeling in hun Leiderschapsverkiezing. Niet charisma, het sociale gezicht of de inhoudelijke kennis van de president vinden de 500 deelnemers aan het onderzoek belangrijk. Nee, waar het publiek naar snakt is: betrouwbaarheid.

Het gaat erom dat de nieuwe Minister President zich betrouwbaar toont gedurende zijn leiderschap van het kabinet, zo blijkt uit de Leiderschapsverkiezing. Dat deze eigenschap door 75 mensen spontaan is genoemd, kan voortkomen uit een gevoel van onvrede over de betrouwbaarheid van het demissionaire kabinet. Naast betrouwbaarheid, is het kunnen uitdragen van een heldere visie van groot belang. Op ruime afstand daarvan worden eigenschappen als charisma, daadkracht, kunnen inspireren, moed en verbindend vermogen genoemd door bezoekers van de site van Nieuwe Leiders.

Op de site was het ook mogelijk om een nadere beschrijving van de leiderschapskwaliteiten of een advies aan de Minister President te geven. Moed werd niet alleen door een groot aantal mensen genoemd als een belangrijke eigenschap, ook werden er aanbevelingen gedaan over deze eigenschap. De kiezer zoekt dus leiders met moed. De moed om nee te zeggen tegen politieke tegenstanders, weerstand te bieden tegen internationale druk, moed om impopuliare maatregelen te nemen, mits die goed gefundeerd zijn. Maar ook de moed om te erkennen als iets is fout gegaan en om dingen te veranderen. En moed om feedback te ontvangen en daar iets mee te doen. Uiteraard gelden deze kwaliteiten niet alleen voor de Minister President, maar voor alle ministers die onze belangen behartigen. Zal de informateur in staat zijn voldoende leiderschap bij elkaar te brengen? Dat zal met deze verkiezingsuitslag lastig worden. Daarom is het volgens Nieuwe Leiders tijd voor een leiderschapskeuring voor alle kandidaat-ministers.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie