Balkenende II was een ramp

Auteur: Mark Koster | 30-06-2006

Balkenende II was een ramp

Het wordt tijd voor Paars III. De pathetische lofzang op de zegeningen van dit kabinet kunnen niet met cijfers worden onderbouwd. De staatsschuld is vanaf 2002, toen stijve moraalridders en onbuigzame regenten ons land gingen regeren, niet gedaald, maar gestegen.

Net als onder andere rechtse kabinetten sinds 1973. Trap dus niet in de fabeltjes: kabinetten met CDA-ers presteren economisch slechter dan regeringen met links-liberale inbreng. Collega Crooijmans noemt het een ramp voor het land dat dit Balkenende II is gevallen, maar dat baseert hij, vrees ik, op oude sentimenten.

De economische cijfers waren niet best. De staatsschuld is in vier jaar tijd opgelopen. (Waar was u premier Balkenende?), terwijl dit onder pragmatisch Paars dramatisch daalde. Zo was het verketterde kabinet Den Uyl ook zuiniger dan het mythische puinruimkabinet van Agt 1 (0,8 % tekort tegen 5,1% tekort).Aanstaande problemen met de AOW zijn weggewuifd (vooral door het CDA), terwijl dit de Titanic van onze verzorgingstaat vormt. Het arbeidsaanbod is in de periode 2002-2005 jaarlijks met slechts 0,3 % gestegen, terwijl dit onder paars nog een bemoedigende 1.9% was. Het CPB wees hierbij al waarschuwend naar de vergrijzing, maar dit kabinet regeerde autistisch voort. Ook de arbeidsproductiviteit is door de inzet van deze zelfverklaarde jongens van de vrije markt, niet gestegen. Nog gênanter: de arbeidsproductiviteit onder ambtenaren is gedurende dit kabinet zelfs gedaald ten opzichte van de Paarse periode. Ai! Innovatie en onderwijs? U zou verwachten dat er een fikse investering zou komen om onze concurrentiepositie te verbeteren. Wederom een mythe. 868 miljoen euro gaat er naar onderzoek en innovatie (procentueel minder dan in concurrerende economiën). De uitgaven aan technocentra (de academische garages waar nieuwe Microsoft worden geboren) is in vier jaar tijd afgeschaft. In 2002 kregen de expertisecentra nog 676 miljoen euro, oftewel 3% van het onderwijsbudget. In de begroting van 2006 staat er een nul ingeboekt onder het kopje technocentra. Ook de schooluitval (een belangrijke indicator voor succes op de arbeidsmarkt) blijft in Nederland stukken hoger dan in ons omringende landen. Nog eentje dan: het bedrijfsleven, dat altijd zo jammert over de oprukkende kenniswerkers uit de opkomende markten, blijken in internationaal verband zuinigjes te zijn met investeren in innovatie. Kortom: dit kabinet heeft gepraat over vernieuwing en ondernemerschap, maar er weinig aan gedaan. Het zuur bleek helemaal geen zoet te bevatten. De kritiek is niet dat ze hardvochtig waren, maar dat ze veel te slap zijn geweest en geen echte keuzes hebben gemaakt. De krokedilletranen (ook van Crooimans) zijn dus grotendeels misplaatst. Het wordt tijd voor echte vernieuwing. VVD-leider Mark Rutte, de oud-staatssecretaris van onderwijs, en zijn linkse broertje Wouter Bos, de oud-staatssecretaris van financien, moeten snel gaan praten, want bij hun ligt de sleutel. Balkenende en Donner mogen weer in hun studeerkamers en daar verder izegrimmen. Van uitgaven aan moralisme en repressie is de economie nog nooit gegroeid

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie