Balkenende IV: prijsschieten op een luchtbel

Auteur: Mark Koster | 02-03-2007

Balkenende IV: prijsschieten op een luchtbel

De eerste scheurtjes zijn er al. Een drammerige staatssecretaris die 1.2 miljard opeist, CPB-cijfers die wijzen op lastenverzwaringen en 1,2 miljard aan drijfzandinkomsten.

Balkenende IV wil dat iedereen elkaar omarmt en knuffelt. Maar wat valt er straks nog vast te houden en te knuffelen? De eerst-de-moraal-dan-het-eten mentaliteit begint nu al autistische trekjes te vertonen.

VVD-leider Mark Rutte presenteerde gisteravond sombere cijfers van het CPB, maar die wilde Balkenende niet kennen. Om van het gezeur af te zien, kaatste de premier terug dat hij 'niet om de cijfers had gevraagd.' De cijfers, goed of slecht uitgerekend, zijn bijzonder genoeg om toch eens over na te denken. Bijna 5 miljard lastenverzwaring voor de middeninkomens. Als dat waar is, dan is er een bommetje geplaatst onder de kurk van onze economie. Ik mis Gerrit Zalm nu al, want zijn geest lijkt voorgoed verdwenen uit dit kabinet. De christen-socialisten, die streven naar harmonie en laffe coalitiepolitiek, vergeten het landsbelang. CDA-fractieleider Van Geel gaf dit al met zoveel woorden toe, toen hij aangaf dat er 'omwille van de rust in de Treves-zaal' wellicht iets te blije belastinginkomsten staan ingeboekt. Zijn gevaarlijke openhartigheid was overigens nog niets vergeleken bij de brutale voorstellen van gezondheid staatssecretaris Jet Bussemaker. De PvdA-diva eist na één dag regeren al 1,2 miljard extra om de persoonsgebonden budgetten te introduceren in de gezondheidzorg. Haar toonhoogte was, het spijt me om te moeten zeggen, vanouds drammerig sociaal-democratisch. 'Op deze wijze zal ik er voor zorgdragen dat vanaf eind april in ieder geval sprake zal kunnen zijn van een correcte uitvoering van de pgb-regeling.' Volgens normaal gebruik moet eerst de Kamer de begroting goedkeuren en pas daarna zal er toestemming zijn voor een 'correcte uitvoering van de pgb-regeling.' Het CPB wees er in februari overigens nog eens op dat extra overheidssteun in de gezondheidszorg niet perse leidt tot 'welvaartsgroei', in tegendeel zelfs. Nee, mevrouw de staatssecretaris walst alle tegenargumenten nu al weg. Voor april moet ik 1,2 miljard hebben, stampvoette ze. Laat dat net het bedrag zijn dat de regering dreigt mis te lopen op de begroting. Dat u het weet. Nogmaals: op woensdag kunt u weer stemmen. De Eerste Kamer is geduldig, zeker als de oppositie de baas is

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie