Bankbaasje ook het haasje

Auteur: Mark Koster | 05-11-2007

Bankbaasje ook het haasje
De Amerikaanse banenmarkt groeit, behalve voor topmannen die iets te veel hebben vergokt op de hypotheekmarkt. Het machogedrag van de grote jongens zou wel eens een groter gevaar kunnen zijn dan de schuldenberg van de consument.

Na het vertrek van Stanley O'Neill van Merill Lynch mag nu ook Charles 'Chuck' Prince van CitiGroup, de grootste bank ter wereld, zijn bureau ontruimen. Ook hij heeft te veel geld verloren in het hypotheekcasino. Althans, zo willen analisten ons doen geloven.

Uit een vernietigend rapport van de Meredith Whitney, een ravissante blondine van de Canadese bank CIBI, zou blijken dat Citigroup, de bank waar ooit de zuinige zedenmeester Onno Ruding werkte, 30 miljard dollar nodig heeft om het weggeslagen vermogen weer een beetje aan te zuiveren. Waar of niet -er zijn ook genuanceerde zielen - het rapport schokte Wall Street. Het rekenwerk van de conservatieve analiste die nu met de dood wordt bedreigd geeft aan hoe manisch-depressief de stemming nog altijd is op de financiële markten. Lange tijd was de hypotheekcrisis een overzichtelijk orkaantje dat schade aanrichtte bij enkele dochterondernemingen van betrouwbare banken. Ernstig, maar nog niet dodelijk. Nu laait de storm weer op. De markt vertrouwt de hoge heren in krijtstreep niet langer. En niet onterecht. Banken en andere geldverschaffers blijken risicovolle deals te hebben gesloten via onduidelijke investeringsfondsen. Deals, waarbij de hefboom-werking miljoenen moest opleveren, blijken bloedrode investeringsprojecten te zijn. De afgegeven onderpanden op basis waarvan geld is geleend om deze financiële trapeze acts uit te voeren blijken onvoldoende te zijn om de gaten te dichten. De hefbomen zijn parachutes geworden die niet meer openklappen. De extreme uitleenlust van de gestreepte heren zou wel eens grotere kraters kunnen slaan in de financiële arena dan de kredietzieke hypotheekbetalers. NRC Handelsblad becijferde dit weekend dat niet alleen de banken, maar ook private equity fondsen zware verliezen lijden op hun investeringen. NRC maakt zich zorgen dat de belastingdienst minder geld ontvangt vanwege verliesgevende investeringen. Tja, pijnlijker is dat het rendement van deze geldinjecties blijkbaar niet voldoende is geweest om wínst te maken. Maxeda, de overnemer van Vendex KBB, is het enige opkoopfonds, zo blijkt uit NRC's berekening dat nog een winstje draait. Voor de rest is het een armoedige business. De omzet bij de retailer is nauwelijks gestegen na de overval, erger nog: het vermogen is dramatisch verslechterd. Maxeda keek in de tweede helft van 2007 aan tegen een negatief werkkapitaal van 128 miljoen euro. En wie gaat dat betalen? Ja, dat zijn toch de grote banken. En wie hebben dat goedgekeurd? Precies, de heren die nu mogen vertrekken. De sprookjesachtige goocheltrucs van de financiële wizzkids blijken langzamerhand te zijn veranderd in bloedrode nachtmerries. Die oude sok was zo gek nog niet.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie