Barbarians in Amsterdam

Auteur: Jeroen Smit | 15-05-2006

Barbarians in Amsterdam
Al dat toezicht, al die transparantie, wie wil er nou nog aan een beurs genoteerd staan? Even leek het erop dat het stil zou worden in Amsterdam. De barbarians van Kohlberg Kravis en Roberts zorgen voor nieuwe levendigheid. Volgens Het Financieele Dagblad deze morgen staan 15 soortgenoten klaar om hier miljarden op te halen. Zo rauw en ongrijpbaar als wat, maar beleggers hebben kennelijk zin in een avontuur.

Twee weken geleden haalde KKR tijdens hun Amsterdamse beursgang niet de verwachte 1,5 miljard dollar maar het drievoudige op. U weet wel, private equity, durfkapitaal: het zijn de (overwegend) mannen die met veel geleend geld een bedrijf kopen (vaak van de beurs halen) er 3-5 jaar flink tekeer gaan (vooral kosten omlaag) om het dan geheel gesaneerd met een grote winst te verkopen. Ze zouden zo succesvol zijn omdat er nauwelijks regels zijn waar ze zich aan hoeven te houden, in tegenstelling tot beursgenoteerde bedrijven die alles op tijd naar buiten moeten brengen. Met alle verlammende gevolgen voor het ondernemerschap vandien.

Tot voor kort konden alleen vermogenden en pensioenfondsen aan dit spel mee doen, de inleg was namelijk nogal hoog. Maar sinds de introductie van KKR aan de Amsterdamse beurs kan ook de kleine man zijn spaarcenten aan deze 'raiders' geven. Zou die dat wel durven, vroegen sommige analisten zich van te voren af? We leven toch in tijden van de zo gewenste transparantie, we willen toch overal over mee kunnen praten; de jongens en meisjes van KKR-achtigen opereren bij voorkeur in het donker. Ach, de koersen stijgen, we voelen ons rijk en de magie van KKR doet de rest. We denken weer aan Barbarians at the Gate en Wallstreet (Gordon Gekko: 'When I get a hold of the son of a bitch who leaked this, I'm gonna tear his eyeballs out and I'm gonna suck his fucking skull' en 'Lunch is for whimps') en maken onze centjes over. De meeste beleggers gingen toch al nooit naar een aandeelhoudersvergadering. Ze willen rendement en verder niks. Maar realiseren die beleggers zich wel dat het bepaald niet zonder risico is om dit soort barbaren op een makkelijke manier aan hun speelgeld te laten komen. Ook daar zal de scherpte minder worden, ook zij zullen gaan geloven dat alles wat ze aanraken in goud veranderd. Juist deze barbaren zullen dan gekke dingen gaan doen. Met een paar grote investeerders in je nek let je misschien nog op, maar als het geld van veel kleine anonieme beleggertjes komt.... En bedenk dan: er is vrijwel niemand die dat dan nog controleert, daar nog op toeziet. Misschien mag ik al die brave beleggers een tip geven. Als u zin heeft in een avontuur lees dan dat spannende boek: Barbarians at the Gate

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie