Bedrog als norm

Auteur: Willem Middelkoop | 22-03-2006

Bedrog als norm
Klanten van van der Hoop Bank willen DNB aanklagen omdat er volstrekt onvoldoende toezicht op de omgevallen bank was. In de zomer van 2005 had van der Hoop dringend geld nodig. Met hoge rentetarieven werden nieuwe spaarders gelokt. In de advertenties werd gesproken over een zeer kredietwaardige bank. Inmiddels weten we beter.

Toch blijft het bedrog in polderland, als we Ahold voor het gemak even vergeten, relatief klein vergeleken de VS. Daar lijkt bedrog de norm geworden.

Worldcom het grootste telecombedrijf van de VS ging aan boekhoudfraude ten onder. Dat was ook zo bij het grootste energiebedrijf van de VS, Enron. Het grootste autobedrijf van de VS, General Motors, meldde vorige week een nog groter verlies dan eerder gemeld. Reden fouten in de boekhouding.

Het grootste hypotheekbedrijven van de VS, Fannie Mae en Freddie Mac hebben volgens sommige analisten vrijwel geen eigen vermogen meer. De boeken worden al meer dan een jaar onderzocht, maar verregaande boekhoudfraude maakt presentatie van de cijfers voorlopig onmogelijk. Het bedrijf wil niet duidelijk maken wanneer we de echte cijfers kunnen verwachten.


Zelfs de inflatiecijfers zijn onbetrouwbaar. Bill Gross, CEO van de grootste obligatiebelegger ter wereld PIMCO, sprak in dit geval zelfs over 'A Con Job'? (bedrog). Volgens John Williams van de onvolprezen site Shadow Government Statistics zijn vrijwel alle officiële economische statistieken inmiddels onbetrouwbaar. Door stelselmatig inflatiecijfers te laag weer te geven worden pensioenen en uitkeringen onvoldoende voor geldontwaarding gecorrigeerd en de groeicijfers van de Amerikaanse economie stelselmatig te hoog weergegeven. Deze worden namelijk gecorrigeerd voor inflatie.


Terug naar eigen land. Om spaarders voldoende vertrouwen in het systeem te laten houden en te voorkomen dat ze na het Van der Hoop debacle massaal geld van de bank gaan halen heeft minister Zalm nu voorgesteld de garantieregeling per spaarrekening, per bank te willen verdubbelen naar 40.000 euro. Dat lijkt heel wat maar in Frankrijk is spaargeld gegarandeerd tot 60.000 euro en in Italië tot 100.000 euro.


Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie