Ook bedrog op de oliemarkt

Auteur: Willem Middelkoop | 13-09-2006

Ook bedrog op de oliemarkt

Massavernietigingswapens waren onvindbaar. Maar de CIA gevangenissen, gevuld met wereldwijd ontvoerde verdachten, bleken juist weer wel te bestaan. Eén groot voordeel, we weten nu in ieder geval zeker dat de Amerikaanse autoriteiten ons nog al eens voorliegen. Zeker over zaken van strategisch belang of ten aanzien van de nationale veiligheid.

Ook over de oliemarkt lezen we niet de werkelijke feiten. Olie is van levensbelang, vooral voor de VS. De 300 miljoen inwoners van de VS gebruiken nog steeds drie keer zoveel olie als de 1,3 miljard burgers in China. Eén op de vier vaten olie wordt opgestookt in Amerika. De verdriedubbeling van de olieprijs van de afgelopen jaren is daarom een grote bedreiging voor de groei van de Amerikaanse economie.

Begrijpelijk dus dat ook op de oliemarkt het communicatiewapen wordt ingezet. Vrijwel wekelijks krijgen we van de VS te horen dat de olievoorraden in de VS zijn toegenomen. Hoe is dat nou mogelijk als, één jaar na orkaan Katrina, nog steeds vijf procent van de olieproductie uit de Golf van Mexico stil ligt. En nu de productie van Prudhoe Bay in Alaska, het grootste Amerikaanse olieveld, voor driekwart is weggevallen. Na wat onderzoek blijkt, de truc is even simpel als geniaal. Om in tijden van olieboycot over voldoende olie te kunnen beschikken heeft de VS net als Japan en Europa een strategische olievoorraad. Deze worden normaal niet opgenomen in de normale olievoorraadcijfers. Maar na de orkanen Rita en Katrina is besloten deze noodvoorraden te openen. Daardoor werd het mogelijk om 'onzichtbare' voorraden om te toveren tot zichtbare voorraden. Doel, de oliemarkt tot rust te brengen en speculanten het leven zuur te maken. Ondanks deze truc staat de olieprijs, na een daling van twintig procent, nog steeds boven de $60. Logisch want uit de laatste veel meer verstope cijfers van het Amerikaanse ministerie van Energie, blijkt dat er deze herfst een dagelijks tekort aan olieproductie is van 1,6 miljoen vaten. De totale vraag komt in het vierde kwartaal uit op 87.1 miljoen vaten tegen een wereldwijde productie van 85,6. Voor het eerste kwartaal van 2007 verwacht de EIA een dagelijks tekort van 600.000 vaten olie. Kijk dat zijn de werkelijk belangrijke cijfers. Maar zelfs via Google News zijn deze nergens terug te vinden. Reden, deze getallen stonden niet in het persbericht maar wel in een spreadsheet op de website van de EIA

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie