Buurman ontdekt nieuw belastingparadijs

Auteur: Willem Middelkoop | 11-10-2006

Buurman ontdekt nieuw belastingparadijs
Popgroep U2 ontdekte het al. Vliegtuigbouwer EADS ook. Maar ook voor handige jongens is Nederland eigenlijk één groot belastingparadijs. Natuurlijk is het top belastingtarief niet echt interessant. Maar er zijn genoeg manieren om daar nooit in terecht te komen.

Vrijwel nergens ter wereld tref je bovendien zoveel belastingvoordeel voor de huizenbezitter aan. Of de winst na verkoop van je huis wordt belast, of de rente is niet aftrekbaar. Maar in Nederland profiteer je wel van beide, ongelimiteerd. Geen wonder dat uw buurman steeds rijker wordt. Met de whisky onder handbereik vertelde mijn rijke buurman mij vorige week tijdens één van de laatste zomeravonden dat hij nauwelijks belasting betaalt. Hij leeft van zijn parttime goedbetaalde baan in de financiële wereld maar eigenlijk van zijn vele beleggingen. Dat is fiscaal namelijk zo gunstig.

Door de inkomsten van zijn baantje, dat fiscaal zwaar belast (box 1) wordt, blijven alle inkomsten uit zijn beleggingen en speculaties (box 3) belastingvrij. Hij vertelde dat hij ook vrijwel geen vermogensbelasting betaalt, die trouwens maar ongeveer één procent per jaar bedraagt. Zijn vermogen valt grotendeels weg tegen de tophypotheek waarmee hij zijn prachtige huis aan de kust kocht. Ondanks al zijn spaargeld werd de woning natuurlijk, fiscaal gunstig, volledig gefinancierd. Door de extreem lage korte rente, hij prees het ECB beleid, en geholpen door de belastingaftrek kost dit huis hem nu netto evenveel als zijn broer voor een gehuurd appartementje in een buitenwijk van Amsterdam betaalt. Maar inmiddels is zijn koophuis, net als zijn imposante beleggingsportefeuille, de afgelopen jaren in waarde verdubbeld. Al deze winsten zijn belastingvrij. Villabezitters zoals hij, betalen relatief weinig belasting en worden na de verkoop van het huis ook nog eens belastingvrij miljonair. Volgens hem wordt risico nemen altijd beloond. Maar zijn fiscale slimmigheid gaat nog verder. Hij vertelde me dat hij vorig jaar zelfs totaal geen inkomstenbelasting hoefde te betalen. Hij had namelijk pech, zijn dak lekte en moest vernieuwd worden. Kosten een halve ton. Maar omdat hij in een monument woont, bleek dat bedrag in één jaar volledig fiscaal aftrekbaar. Fair denkt u, hij heeft immers 50.000 euro uitgegeven aan het verfraaien van ons collectieve cultuurgoed. Mis, hij heeft er, volgens eigen zeggen, vorig jaar vrijwel slechts 300 euro aan meebetaalt. Het grote onderhoud kon worden gefinancierd met een speciale monumentenhypotheek. Looptijd 30 jaar, tegen één procent rente. Daarnaast heeft hij niet de dure particuliere ziektekostenverzekeringen en schoolkosten die zijn Engelse en Amerikaanse collega's wel moeten betalen. In Nederland zijn kinderen immers gratis meeverzekerd. En hij vertelde lachend dat hij van de kinderbijslag voor zijn twee kinderen de golflessen kan betalen. Mijn calculerende en creatieve buurman peinst er niet over naar het Belgische Brasschaat te verhuizen en lacht zich rot over al dat geklaag over de hoge belastingdruk

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie