Bernanke helpt laffe banken

Auteur: Mark Koster | 20-08-2007

Bernanke helpt laffe banken

Beste Ben, de banken kunnen tegen gereduceerd rentetarief geld bij je lenen, las ik. Ze kunnen het ook bij mij hoor.

Ik heb nauwelijks schulden en kan voor een procentje of 5 wel wat voor ze regelen. Bij jou kost een goedkoop leenarrangementjevoor je bankvriendjes al gauw 5,75%. De huidige beurscrisis is een bizarre afwijking van het financiele systeem. Niet de consumenten die teveel risico namen worden geholpen, maar de banken die het mogelijk maakten om deze mensen te verleiden in het casino van de economie te stappen, krijgen steun.

De halve renteverlaging van Bernanke geeft aan waar de prioriteiten liggen bij de Fed. Bij de geldverschaffers, niet bij de lenende burger. De consument kan nu nog steeds uit haar huis worden gezet, omdat ze niet kan betalen, terwijl de banken in het uiterste geval toch geld terugkrijgt. Zo oneerlijk kan het kapitalisme soms zijn.


De ingreep van Bernanke is meer politiek dan economisch. Het argument dat banken op hun geld zouden blijven zitten bij aanhoudende crisis gaat deels op, maar kan niet verklaren waarom de bebaarde Fed president toch is gezwicht. Dat er een paar banken moeten lijden is niet zo erg, misschien zelfs wel heilzaam. De markt was hard toe aan een correctie. De gratis geldkraan heeft ons verlamd in onnadenkende spilzieke consumenten. Wie spaart wordt als gek versleten.


Toch, zouden de spaarders nu beloond moeten worden voor hun deugdzame gedrag. Dat worden ze niet. Ze hebben geen voordeel van deze crisis, want de rente zal niet stijgen, wat volgens de monetaire logica wel zou moeten. Bij Bernanke's voorganger Alan Greenspan was het overigens nog erger. De Greenspan-putzorgde er voor dat tegenslagen altijd werden gecompenseerd met een renteverlaging. De stoute jongens van de banken speculeerden daar op en wisten dat ze toch altijd goedkoop zakgeld konden bijlenen als ze even in een liquiditeitsprobleempje zaten. Wanneer gaan zij eens betalen? Of ben ik de enige die deze puriteinse opvatting aanhangt?


Welnee, William Poole, de bankgouverneur van St. Louis, heeft zich al openlijk uitgesproken tegen de beschermingswal voor de banken. Waarom krijgen zij wel toegang tot goedkoop geld en de consument niet. De laffe banken 'lijden' zoals dat dezer dagen zo mooi wordt omschreven aan 'moral hazard.' Deze crisis had hen juíst moeten raken. Helaas, de onzichtbare hand, die hun een oorvijg wilde geven, is alweer op de rug gebonden. De hoop van het verstand moet tegenwoordig uit het fort in Frankfurt komen. Verlaag hem niet Jean-Claude. Wees jij dan eens een vent.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie