Bernanke in het diepe

Auteur: Mathijs Bouman | 06-08-2006

Bernanke in het diepe
Dit wordt de week van Ben Bernanke. De week waarin de nieuwe Fed-voorzitter moet bewijzen dat hij uit het juiste hout gesneden is om het monetaire beleid van de belangrijkste economie van de wereld vorm te geven. Dinsdag horen we of hij gaat remmen of gas geven. Beleggers houden hun adem in.

Is de Amerikaanse economie twee jaar van renteverhogingen voldoende afgekoeld, of is verdere renteverhoging nodig om de inflatie in te dammen? Eigenlijk allebei, en dat geeft aan hoe moeilijk de positie van Bernanke is. De Amerikaanse economie vertoont duidelijke signalen van vertraging. Consumenten hebben hun kredietreserves vrijwel geheel opgebruikt, de huizenmarkt koelt af, de groei van de werkgelegenheid vermindert en de economische groei bleek in het tweede kwartaal gehalveerd tot 2,5 procent op jaarbasis. Het risico van een recessie neemt met de dag toe.

Maar er zijn ook signalen dat de economie van de VS nog steeds overspannen is. De industrie draait op volle capaciteit en de lonen stijgen. Bovendien is de inflatie de afgelopen maanden opgelopen tot maar liefst 3,5 procent. Daardoor bedraagt de Fed-rente van 5,25 procent in reële termen slechts 1,75 procent. Dat is niet bepaald een steng monetair beleid te noemen. Als Benanke deze hoge inflatie geheel aan de dure olie kon wijten, hoefde hij geen verdere renteverhoging te overwegen. Het verleden heeft geleerd dat een centrale bank op een olieschok niet al te hysterisch moet reageren. Dure olie heeft op zich al een verkoelend effect op de economie, dus daar hoeft de centrale bank niet nog eens overheen met een rentestap. Maar helaas voor Bernanke, is ook de onderliggende inflatie (dus zonder energie- en voedselprijzen) de afgelopen tijd opgelopen. Deze kerninflatie bedroeg in juni 2,4 procent, het hoogste peil in 11 jaar. Dat gegeven kan de Fed simpelweg niet negeren. Bernanke's voorganger Alan Greenspan had wel raad geweten met dit dilemma. Hij had een lange, onbegrijpelijke verklaring gegeven voor het feit dat de kerninflatie op dit moment niet het juiste beeld geeft, vervolgens een tijdje onverstaanbaar gemompeld over de afkoelende economie en vervolgens geconcludeerd dat de Amerikaanse economie zich precies zo ontwikkelt als hij eerder had voorspeld. Alle beleggers, ondernemers, huiseigenaren en consumenten waren rustig gaan slapen. Maar Bernanke heeft nog lang niet het gezag en charisma van de oude tovenaar. Hij zal dinsdag met een heldere analyse moeten komen en vervolgens op een geloofwaardige manier aantonen dat het wel of niet verhogen van de rente op dit moment precies het goede beleid is. Probleem daarbij is dat de milde vorm van stagflatie waarvan de eerste symptomen zichtbaar worden, eigenlijke geen bijpassend monetair beleid heeft. Stagflatie, de combinatie van inflatie en teruglopende groei, is een ziekte waar de centrale bankier geen medicijn voor heeft. De patiënt zal moeten uitzieken. Maar dat is nu precies de boodschap die niemand in de VS deze week van Bernanke wil horen. UPDATE (8 augustus): Bernanke is er uit: de rente blijft op 5,25%. Tegelijkertijd sluit hij verdere renteverhoging in de nabije toekomst niet uit want: 'some inflation risks remain'

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie