Beurscrisis vraagt om psychiatrisch consult

Auteur: Mark Koster | 13-08-2007

Beurscrisis vraagt om psychiatrisch consult
Als je in het oog van de 'perfecte storm' zit, zie je vaak niet waar het drama zich bevindt. De tegengestelde signalen over de huizencrisis zijn misschien nog wel verontrustender dan de crisis zelf.

De verkoudheid houdt aan en niemand weet hoe de ziekte te genezen. Het geheime topberaad van de ECB-baasjes, waar tot vanochtend geen informatie over naar buiten is gebracht, lijkt bemoedigend, maar geeft ook een onbestemd gevoel. Wordt er wéér geld in de economie gepompt? Zelfs de knapste jongetjes van de hedgefunds kijken naar grafieken en snappen niet dat het zo mis kon gaan.

We zijn ontregeld en we zijn angstig. En dat zijn nou juist twee hele slechte gemoedstoestanden om deze financiële dreun te weerstaan. Moet de rente nu omhoog, gelijk blijven of naar beneden? De Amerikanen gillen om een verlaging om het leenleed te verzachten, de Europeanen staan nog in dubio. Wat te doen? Niet te snel in paniek raken lijkt het devies. Dat de banken nu minder gul zijn met goedkope leenarrangementen is op zich een goed teken, want consumenten, maar vooral de banken zelf, hebben grootscheeps lopen gokken op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Sommige hedgefondsen hebben zoveel posities ingenomen in het casino van het kapitalisme dat ze dreigen om te vallen. De paraplu om ze te beschermen tegen deze regenbui is weggetrokken, want de geldschieters vinden de risico's ineens te groot worden.

De angst is niet ongegrond. Keurige Duitse banken hebben geïnvesteerd in risicovolle beleggingen en lijden. In Nederland is NIB Capital Bank geraakt door de gokjes op de Amerikaanse huizenmarkt. Banken zijn aan het rekenen met zwartgallige als-dan scenario's. Conclusie is wel: we zijn te hebberig geweest. Iemand moest die bijna gratis lunch eens betalen? Met de lage rentestand kochten we huizen op de pof, omdat we dachten dat de huizenprijs snel zou stijgen. Geeft u maar toe. Aflossen was toch voor slappelingen? Nog steeds zou het allemaal mee kunnen vallen als blijkt dat de Amerikaanse subprimecrisis een wond is die nu is leeggebloed. Ik zou het graag geloven, maar vertrouw de cijfers niet meer. Het is tijd voor een collectieve psychiater. Iemand die ons weer bijbrengt dat je moet uitkijken met geleend geld en je niet moet laten opjutten door de wiskundige modellen van gewaardeerde investeringsclubs of de risicoanalyses van hijgerige hedgefonds. De onzichtbare hand heeft ons weer eens een flinke draai om de oren gegeven.

Scope top 100

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Meer opinie

facebook