Big Brother wordt Big Mother

Auteur: Jeroen Smit | 26-06-2006

Big Brother wordt Big Mother
Iedere nieuwe enquete over de belangrijkste frustraties van ondernemers heeft dezelfde boodschap. Ondernemen is geen doen in dit land. Eindeloze procedures en administratieve rompslomp doden het ondernemerschap. Ze brengen dit land tot stilstand. Hieraan komt binnenkort een einde, ik weet het nu zeker.

Afgelopen week nog werd ik geconfronteerd met opnieuw een dramatisch voorbeeld van Kafkaëske toestanden: een verzoek om een bedrijfspand te mogen verbouwen had ruim 6 jaar geduurd. De schatting van betrokkene was dat zoiets simpels langs zo'n 32 verschillende (provincie, regio, gemeente) bureaus moest worden gevoerd. Steeds weer opnieuw indienen (eindeloze vragenlijsten) steeds weer wachten op uitsluitsel over de afzonderlijke bezwaarprocedures, etc, etc. De tranen stonden de toehoorders in de ogen.

Houdt moed. Aan die goedbedoelde maar inmiddels gehate en welvaartdodende bureaucratie komt een einde. Het is logisch. Afgelopen weekeinde kreeg ik een brief van Stadstoezicht, onderdeel van de gemeente Amsterdam, die mij de ogen opende. Een droombrief. Een brief zoals ik die nog nooit van een gemeentelijke instantie of wat voor ambtenaar dan ook heb gekregen. Een brief die ik zeker drie keer heb gelezen voordat ik durfde te geloven wat ik las. De boodschap was simpel: vanaf 1 september van dit jaar is het gehannes met de halfjaarlijks te vernieuwen papieren parkeervergunning verleden tijd. Vanaf dat moment staan betaalde vergunningen netjes in een systeem geregistreerd en kan de parkeerwacht na het intoetsen van het kenteken zien of er wat mee aan de hand is. Heerlijk, de nieuwe papieren vergunning kwam altijd weken voordat hij nodig was. In die paar weken kon in mijn huishouden van alles met zo'n papiertje gebeuren ('ik weet zeker dat ik het ding op jouw stapeltje post gelegd', 'maar ik had je toch gevraagd hem vast in de auto te leggen?', etc, etc.) met alle gevolge van dien. Het vervangen van zo'n kwijtgeraakt papiertje kostte mij in principe een dag werk. Die dag hoef ik nooit meer kwijt te raken. Mijn inschatting is dat de gemeente wakker is geworden nadat in Amsterdam verschillende parkeerdienstbedrijfjes als parkmobile een soortgelijke service al enige tijd aanbieden. Maar dat is alleen maar prima. Deze boodschap betekent simpelweg dat de overheid bezig is op een slimme manier met ICT om te gaan. Informatie te koppelen, het internet te gebruiken. Die onvermijdelijke transparantie, die uiteindelijk in het voordeel van de gebruikers is, zal ambtenaren de ogen openen. Ze zullen anders moeten gaan werken. Het begin is er ook voor allerlei andere diensten: in Amsterdam tenminste. En voor ondernemers werd onlangs een digitaal loket geopend. Ervan uitgaande dat ambtenaren ook willen dat onze samenleving vooruitgaat, zullen ze verantwoordelijkheid moeten nemen. Ik schat dat in 2008 het verzoek voor het verbouwen van je bedrijfspand straks maar één keer hoeft worden ingediend en maximaal enkele maanden duurt. Eindelijk vooruitgang.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie