Bill Gates: Lesje in vrijgevigheid

Auteur: Jeroen Smit | 19-06-2006

Bill Gates: Lesje in vrijgevigheid
Het zat er aan te komen. Zes weken geleden liet Bill Gates al weten het niet leuk meer te vinden de rijkste man op aarde te zijn. Een paar dagen geleden heeft de vijftigjarige bekend gemaakt zich fulltime te zullen storten op het weg geven van meer dan de helft van zijn vermogen: ongeveer 29 miljard dollar. Een flinke klus. Nederlanders die vaak zo vreselijk trots zijn op hun eigen vrijgevigheid, kunnen trouwens wat leren van Amerikanen.

Bill Gates is maar een voorbeeld. Amerikanen, en vooral rijke Amerikanen, zijn mislukt als ze niet voor hun dood een groot deel van hun vermogen hebben terug gegeven. Een fenomeen dat we hier eigenlijk niet kennen.

Een paar ruwe rekensommetjes. Amerikaanse huishoudens gaven in 2004 ongeveer 188 miljard dollar (inclusief legaten en stichtingen zelfs 236 miljard) weg. Dat komt neer op 700 dollar per hoofd van de bevolking en is ruim 5 keer zoveel als de Nederlandse vrijgevigheid (Bill gaat in z'n eentje net zoveel weggeven als Nederlandse huishoudens in de afgelopen 15-20 jaar met elkaar zo ongeveer aan goede doelen hebben geschonken. Amerikanen vinden het doodnormaal om, als ze vermogend zijn, een groot deel van hun vermogen terug te geven in de vorm van faciliteiten voor kerk, onderwijs of gezondheidszorg in eigen land. De kerk krijgt ongeveer eenderde van het geld, onderwijs en gezondheidszorg zijn goed voor bijna 25 procent. Het buitenland krijgt niet meer dan 2 procent. Nederlanders (ook hier staat de kerk op de eerst de plek, en gaat ook maar 9 procent naar het buitenland) vinden dat lastiger. Een Tsunami aan dramatische beelden, maakt wel wat los. Verder vinden we vooral dat we genoeg belasting betalen. De overheid moet maar zorgen voor goede algemene voorzieningen. Den Haag pakt deze boodschap al vele jaren op en zorgt ervoor dat we als land veel aan met name ontwikkelingshulp geven: zo'n 4 miljard per jaar. Voor een betere vergelijking met de Amerikanen moet dit bedrag in ieder geval verdisconteerd worden en komen we uit op een schamele 375 euro per hoofd van de bevolking. Het schiet nog niet echt op. Misschien kunnen een paar steenrijke Nederlanders die net als Gates wel een beetje klaar zijn met hun rijkdom (toch al zo'n hekel hebben aan hun notering in de Quote 500, samen toch goed voor een slordige 110 miljard) het goede voorbeeld geven.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie