Over geloof, werk en hete hangijzers

Auteur: Jeroen Smit | 30-10-2006

Over geloof, werk en hete hangijzers
Sommige onbeduidende dingen kunnen opeens heel groot worden. Meestal is dat eng omdat ze beter onbeduidend hadden kunnen blijven. De kwestie Nadia Eweida lijkt op zoiets engs. Door een gouden kruisje op haar uniform te dragen wil de baliemedewerkster van British Airways ook op haar werk laten zien dat ze christelijk is. Haar werkgever heeft haar twee weken geleden geschorst. Heel even dacht ik: waar bemoeit die werkgever zich mee. Je laat iemand toch niet kiezen voor geloof of werk. Maar ik denk dat BA gelijk heeft.

Een zeer strijdlustige Nadia Eweida, al zeven jaar in dienst van BA, is niet onder de indruk van haar schorsing: 'Jesus moest verheerlijkt worden. Ik volg de Bijbelse waarheid'. Tuurlijk, prima, of het nou om Mohammed, Christus of God zelf gaat: voor een gelovig mens moet men respect hebben.

Het probleem zit hem, denk ik, in de kennelijk sterk groeiende behoefte van Eweida om haar geloof, bewust en dus min of meer actief, uit te dragen op haar werkplek. Het lijkt er zelfs op dat Eweida dit hele conflict op de spits drijft. De problemen begonnen in ieder geval nadat ze dit voorjaar op cursus was geweest waar over kledingvoorschriften werd gesproken. Aangemoedigd van over de hele wereld, in Engeland begonnen politici al een boycot van BA te eisen, stelde Eweida in een reactie zelfs dat BA alleen christenen verbiedt om te laten zien dat ze christen zijn. Dat ze zich gediscrimineerd voelt. Ze ergert zich aan het feit dat haar moslim- en sikh-collega's wel hun tulbanden en hoofddoeken mogen dragen. British Airways legt in een reactie uit dat het nou eenmaal niet eenvoudig is deze attributen onder je uniform te stoppen. Maar dat de regel is dat je de werkplek als het even kan niet gebruikt om jouw geloof actief uit te dragen. De vliegmaatschappij stelt bovendien dat deze kledingvoorschriften al jaren geleden zo zijn afgesproken. Het is eigenlijk heel simpel: een werkgever kan niet toegeven aan de behoefte om tijdens het werk actief jouw geloof uit de dragen: op de werkplek moet gewerkt worden. Het enge is nu dat ook andere werkgevers zich af gaan vragen of ze eigenlijk wel willen dat hun medewerkers op zichtbare plaatsen kruizen dragen. Dat is eng omdat honderden miljoenen van die kruisjes er nu nog onschuldig en zonder actieve bijbedoelingen bij hangen. Maar dat verandert natuurlijk op het moment dat een werkgever wordt gedwongen, om op BA-achtige wijze duidelijk te maken dat zichbare kruisjes niet meer mogen. Dan is de geest, van welke godsdienst dan ook, uit de fles en het gevaar groot dat veel van die kruisjes nog zichbaarder zullen worden gedragen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie