De winstuitkering van 2009

Auteur: Margriet Sitskoorn | 16-02-2009

De winstuitkering van 2009
Velen van u hebben over 2008 een winstuitkering uitbetaald gekregen. Misschien is het nog wat vroeg, maar denkt u ook eens aan de winstuitkering van 2009. Hoe zal die er uitzien? Denkt u dat die, gezien de huidige economische malaise, lager uit zal pakken dan de voorafgaande jaren? Bekruipt u misschien zelfs de angst dat er in 2009 helemaal geen bonus te verdelen is, omdat uw bedrijf de broekriem aan zal moeten halen?

Je hoeft geen diepgravend onderzoek te doen om te kunnen voorspellen dat het achterwege blijven van een bonus, die men de voorafgaande jaren wel heeft gehad, tot teleurstelling zal leiden en zelfs een gevoel van onvrede onder de werknemers zal veroorzaken. Deze factoren zullen de motivatie voor het werk en het algehele gevoel van geluk niet positief beïnvloeden. Zou het niet mooi zijn als we een alternatieve beloning zouden kunnen uitdelen, die het bedrijf geen cent hoeft te kosten, maar die voor werknemers wel even belonend zou voelen als het geldbedrag dat ze normaal gesproken zouden krijgen? Laat ik nou net zo’n beloning bedacht hebben, die ook nog eens wetenschappelijk bewezen is. Ik zal het u uitleggen.

Hoe reageren hersenen op beloningen
Het idee is gebaseerd op de resultaten van een Japans onderzoek, dat uitgevoerd werd onder leiding van de neurowetenschapper Keise Izuma. De hoofdvraag van het onderzoek was hoe de hersenen reageren op beloningen van verschillende aard. De wetenschappers vergeleken de reactie van de hersenen op een geldbedrag met een meer sociale beloning in de vorm van aardige woorden.

Om dit te onderzoeken werden de proefpersonen twee dagen achter elkaar aan tests onderworpen. Op de eerste dag moesten zij een spelletje spelen waarmee zij geld konden winnen. Tijdens het spelen werden hun hersenen gescand. Deze hersenscans lieten  zien dat er op het moment dat de proefpersonen geld kregen gebieden in het brein geactiveerd werden die onderdeel uitmaken van het neurale beloningssysteem.

Persoonlijkheidsvragenlijsten
Dit was geen verrassende bevinding, dat was al eerder aangetoond. Maar er komt meer. Na het spelen van het spel moesten de proefpersonen persoonlijkheidsvragenlijsten invullen en zichzelf zo goed mogelijk presenteren voor de camera. Op de tweede dag van het onderzoek werden de karakters van de proefpersonen aan de hand van hun antwoorden op de vragenlijsten en hun presentatie beoordeeld door onbekenden. De proefpersonen kregen deze beoordeling vervolgens te horen. Soms werden er positieve dingen gezegd zoals: ‘Ik vind dat je oprecht bent’ en soms meer neutrale dingen zoals: ‘Je bent geduldig’. Ook tijdens de beoordelingen werden de hersenen van de proefpersonen gescand. Er zat echter een addertje onder het gras, aangezien de proefpersonen niet echt beoordeeld werden.

Al van te voren was bepaald wat zij te horen zouden krijgen, zodat de onderzoekers konden uitvissen wat er in je hersenen gebeurt als mensen je positief beoordelen. De hersenscans van de proefpersonen toonden aan dat als je wordt geprijsd, er ongeveer dezelfde gebieden in je hersenen geactiveerd worden als wanneer iemand je geld geeft. In de hersenen worden een sociale beloning en een geldbeloning door ongeveer hetzelfde neurale beloningssysteem verwerkt. Beiden leveren daardoor dan ook eenzelfde soort genotgevoel op.

Winstuitkering compenseren
U snapt na dit hele verhaal natuurlijk waar ik heen wil. Als geld  en waardering voor het zelfde genot zorgen en er is geen geld om uit te delen, dan zal u wat scheutiger moeten zijn met complimentjes. Want daarmee zult u op eenzelfde manier als met geld op het genotcentrum van het brein inspelen en zo het gebrek aan een winstuitkering compenseren. Wees dus niet bevreesd. Want 2009 mag dan een jaar van recessie worden, als we het een sociaal aardig jaar maken dan zullen we het ongetwijfeld met zijn allen redden.

Lees ook:
> ING-topman Jan Hommen ontvangt in 2009 geen salaris
> Merrill Lynch CEO ziet af van bonus
> Bonussen voor bank-CEO's flink gestegen
Bankiers Fortis ontvingen bonussen na nationalisatie
> Océ: beloningsbeleid topmanagement onder vuur

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie