Ontsla de metselaar. Print je huis!

Auteur: Mathijs Bouman | 18-01-2007

Ontsla de metselaar. Print je huis!

Bouwbedrijven opgelet: het tijdperk van baksteen en cement nadert z'n einde. De robot gaat het werk op de bouwplaats overnemen - en zal de manier waarop wij bouwen totaal veranderen. Dat meent in elk geval de geestelijke vader van 's werelds eerste betonprinter.

Dankzij de aantrekkende economie is er weer volop werk in de bouw, en de vakbonden hebben dat snel door gekregen. Dinsdag bereikten zij overeenstemming met de bouwwerkgevers over een loonstijging in 2007 en 2008 van in totaal 7,25 procent. Dankzij de lage inflatie betekent dat een forse koopkrachtverbetering voor de bouwvakker - en een forse kostenstijging voor de bouwers. De paniekverhalen over de klussende Pool die het werk en inkomen van de Hollandse timmerman bedreigt, waren blijkbaar toch wat overdreven.

Misschien komt de echte bedreiging voor de bouwvakker ook niet uit het oosten, maar uit het westen. In Los Angeles, aan de University of Southern California werkt professor Behrokh Khoshnevis aan een totaal nieuwe manier om huizen te bouwen, waarbij geen mensenhand meer nodig is. Nou ja bouwen, Khoshnevis bouwt zijn huizen eigenlijk niet, hij print ze uit. Een enorme robot spuit volgens een vast patroon sneldrogend beton en gips in lagen op elkaar. Ongeveer zoals de handwerkjuf ons vroeger bloempotten liet boetseren door dunne rollen klei in ringen op elkaar te leggen. Klinkt vergezocht, maar de animaties die de uitvinder op zijn website contourcrafting.org heeft gezet, zijn overtuigend. De vloer, de muren, het dak, uitsparingen voor deuren en ramen, een tweede verdieping, het muurtje om het dakterras - de betonprinter van Khoshnevis maakt het in vloeiende stijl. Zelfs elektriciteit, waterleiding en riool legt de robot aan, zonder dat er een mensenhand aan te pas komt. Snel is de machine ook. Een huis bouwen is een kwestie van een etmaal. Dat redt zelfs de meest gemotiveerde Pool niet. De bouwmethode is niet alleen arbeidsextensief, maar ook milieuvriendelijker. Bovendien is er veel meer mogelijk dan in de traditionele bouw. Ronde vormen, vloeiende lijnen, koepeldaken, de architect verzint en de betonrobot print. Het zal ongetwijfeld om een forse investering gaan, maar dat hoeft grote Nederlandse bouwers als BAM en Ballast niet af te schrikken. Dit filmpje van het miniatuur prototype van de robot valt wel wat tegen. Een duur soort kleimachine, veel meer lijkt het niet. Maar goed, een geniale uitvinding moet je nooit beoordelen op het eerste ontwerp. Of het uitprinten van een huis echt een bruikbaar idee is zal dit voorjaar blijken. Volgens de The Times zal er in Californië voor april het eerste door de printer gemaakte huis staan. Twee verdiepingen, gebouwd zonder metselaar of stukadoor. En dan wachten tot Khoshnevis' betonrobot met zijn eerste looneis komt. 

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie