Eerst schoon schip, dan minder celstraffen

Auteur: Jeroen Smit | 04-12-2006

Eerst schoon schip, dan minder celstraffen
In de VS gaan stemmen op om de strenge Sarbanes Oxley (SOX) wetgeving aan te passen. SOX zou de Amerikaanse concurrentiepositie op de kapitaalmarkt schaden. Hank Paulson, sinds een paar maanden minister van Financiën in de VS, wil de wetten in 2007 al verzachten. Logisch, de voormalige baas van Goldman Sachs, is vooral vriendjes met de top van het Amerikaanse bedrijfsleven en die doen het nog steeds, terecht, in hun broek.

Een bestuurder die zijn handtekening zet onder cijfers die niet kloppen kan in de VS vele jaren de cel in. Voor bestuurders en bankiers, zoals die van Goldman Sachs, is deze angst een slechte zaak. Sterker, het kost hen goud geld. Tien jaar geleden, zeg maar voor de Enron-, Tyco-, Worldcom-, etc, etc, schandalen, vond ongeveer de helft van alle beursgangen ter wereld in de VS plaats (de belangrijkste speeltuin voor Goldman Sachs), nu is dat nog maar 8 procent. Paulson: 'Excessieve regulering verstikt het concurrentievermogen ...'

Onzin zegt de vooraanstaande econoom Robert Reich, ook een tijdje minister onder president Clinton vindt dat Paulson uit zijn nek kletst: 'Paulson is of naïef of hij wil de waarheid niet onder ogen zien'. Reich vindt dat de strenge wetten en straffen nog heel hard nodig zijn 'er worden nu meer financiele restatements gedaan dan ooit. Volgens de Amerikaanse toezichthouder de SEC zijn die in meer dan de helft van de gevallen het gevolg van verkeerde gegevens en het verkeerd gebruiken van accountancy-regels.' Of met andere woorden: beleggers worden nog steeds slecht geïnformeerd. Bestuurders blijken hardleers, of in ieder geval meer tijd nodig te hebben om hun eigenaren op een betrouwbare manier voor te lichten. Sterker nog: dit weekeinde werd bekend dat het afgelopen jaar een record aantal Amerikaanse bestuursvoorzitters het veld heeft moeten ruimen. In de eerste 11 maanden van dit jaar gaat het om 1347 ceo's, tegen 1322 over heel 2005. Als belangrijke oorzaak wordt gewezen naar het antidateren van optie-regelingen (pure fraude). 'het optieschandaal verspreidt zich als een virus' aldus onderzoeker John Challenger. De afgelopen maanden werden 15 ceo's in dit verband ontslagen. Het is misschien beter als de goeden nog heel even onder de kwaden lijden. Totdat er echt schoon schip is gemaakt in de top van het Amerikaanse bedrijfsleven.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie