Chaos op de beurzen

Auteur: Willem Middelkoop | 31-05-2006

Chaos op de beurzen
Het begon in IJsland. Een verlaging van de kredietwaardigheid liet de IJslandse kroon instorten. Vrijwel tegelijkertijd begonnen beleggers in het Midden-Oosten, na jaren van exploderende koersen, winst te nemen. Door steeds meer verkoopdruk storten de koersen daar volledig in.

Sindsdien heeft de onrust op de beurzen weer bijna de paniekstand bereikt. Wees dus een beetje lief voor je collega. Hij was net weer met beleggen begonnen en heeft het niet makkelijk op dit moment.

Chef-econoom Geert Noels van Petercam haalt, ter verklaring, de beroemde chaostheorie uit de kast. Deze houdt in dat een fladderende vlinder in bijvoorbeeld het Amazonegebied de oorzaak kan zijn van een zware orkaan een paar dagen later. Veel processen zijn namelijk afhankelijk van heel veel kleine opeenvolgende factoren. Daardoor kan één kleine verandering volgens deze theorie heel grote gevolgen hebben.

Dat geldt zeker ook voor de financiële markten. De plotselinge verandering in IJsland en het Midden-Oosten hebben beleggers weer risicobewust gemaakt. Dat is een grote omslag omdat het afgelopen jaar alles in waarde steeg. Huizen, aandelen en grondstoffen, alles zagen we in prijs stijgen. Maar misschien kwam dat wel door de mondiale geldontwaarding.

De oplopende inflatie is het gevolg van de wereldwijde operatie om met heel veel extra geld de economie weer vlot te trekken na de beurscrash van 2000. Door de rente extreem te verlagen werd lenen zo aantrekkelijk, dat je wel gek was als je er geen gebruik van maakte. Vooral agressieve beleggers zoals hedgefunds maakten dankbaar van de mogelijkheid gebruik.

Nu de rente wereldwijd weer aan het stijgen is en het begrip risico weer wordt herontdekt moeten deze beleggers snel posities afbouwen. Volgers van de chaostheorie beseffen dat de uiteindelijke gevolgen enorm kunnen zijn. Maar waarschijnlijk komt je collega daar, zoals gebruikelijk, weer te laat achter.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie