Bedrijfsleven collaboreert met China

Auteur: Hans Crooijmans | 21-12-2007

Bedrijfsleven collaboreert met China
De dagen rond Kerstmis zijn traditioneel een periode van bezinning. Mooie gelegenheid voor managers van internationale bedrijven om stil te staan bij situatie in de landen de landen waar ze actief zijn. Is het bijvoorbeeld wel ‘maatschappelijk verantwoord' - een begrip waarop menig bedrijf zich tegenwoordig beroept - om zaken te doen met en in China?

Ik durf te wedden dat die vraag bij negen van de tien ondernemingen die er actief is nog nooit ter tafel is gekomen. Want China is de motor van de wereldeconomie, een razendsnel groeiende miljardenmarkt bovendien, met een toenemend koopkrachtige bevolking. Elke (middel)grote en ambitieuze onderneming is er al present of heeft plannen voor investeringen, handel of samenwerking.

De enorme omvang van de economische relaties met het land, heeft elk debat over de moraliteit ervan kennelijk overbodig gemaakt. Maar niet voor Robert Navarro, een Amekerikaan die onlangs een messcherp ingezonden stuk in The Los Angeles Times schreef.

In het artikel refereert Navarro aan een zaak die drie jaar geleden ook in de Nederland de pers haalde. Het ging om Shi Tao, een Chinese journalist die via zijn Yahoo-internetaccount een memo van de regering in Bejing doorstuurde naar een organisatie die ijvert voor meer democratie. In het memo werd de media bevolen om niet te berichten over het de 15de verjaardag van het bloedige neerslaan van een protest op het Tien-a-men Plein.
De Chinese Internet Politie (30.000 man sterk) kwam erachter en dwong Yahoo de identiteit van de verspreider prijs te geven. Shi werd opgepakt en veroordeeld tot tien jaar werkkamp. Schande, vonden ze in het Amerikaanse Congres, waar de CEO van Yahoo - heel toepasselijk Jerry Yang geheten - voor een ‘morele pygmee' werd uitgemaakt en zijn excuses moest aanbieden.

Maar waarom, aldus Navarro, oogsten bedrijven als Cisco, Skype, Microsoft en Google niet minstens zoveel kritiek en verontwaardiging? Waarom Cisco's John Chambers niet gekapitteld omdat hij de Chinese autoriteiten de technologie levert om het internetverkeer te bewaken? Is het normaal dat Skype de Chinese regering helpt tekstberichten te controleren en censureren? Bill Gates komt ermee weg dat zijn bedrijf Microsoft de Internet Politie helpt blogs ‘schoon te maken'. Van Google is bekend dat ze daar een speciale Chinese versie van hun zoekmachine hebben ontworpen waarin termen als ‘BBC', ‘bevrijding Tibet' en ‘democratie' zijn uitgefilterd.

Kortom, ‘met hulp van corporate Amerika blijft China de gootste gevangenis ter wereld', aldus Navarro. Miljoenen dissidenten zitten er in werkkampen (laogai geheten) en hun aantal groeit naar verluidt nog steeds.

We moeten ons aan lokale wetten houden, was altijd het verweer van het bedrijfsleven. De aanwezigheid van westerse bedrijven in landen met verderfelijke, autoritaire regimes bevordert daar uiteindelijk welvaart, vrijheid en democratie, luidt ook een adagium in de zakenwereld. Shell en Philips huldigden die opvatting ten tijde van de apartheid in Zuid-Afrika. Maar het geeft te denken dat er ook in Nederland geen enkele discussie wordt gevoerd over hoe om te gaan met China.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie