China zoekt economische noodrem

Auteur: Mathijs Bouman | 20-06-2006

China zoekt economische noodrem
De Chinese centrale bank ziet de gevaren van voortdurende hoge economische groei en gaat de kredietverlening verkrappen. Uit onderzoek blijkt intussen dat de groeimotor de komende jaren misschien wel vanzelf afslaat. Moet China remmen of juist gas geven?

De Chinese Volksbank heeft de reserveverplichtingen van binnenlandse banken verhoogd en zal kredietrestricties opvoeren, zo werd gisteren bekend. Doel is om de op hol geslagen geld- en kredietgroei in te tomen. In mei leenden de Chinese banken voor een kleine dertig miljard dollar uit, een verdubbeling ten opzichte van april, dus de centrale bank heeft alle reden om in te grijpen.

Het is natuurlijk maar de vraag of de onstuimige economische groei zich met zulke subtiele monetaire maatregelen laat afremmen. Ook al omdat de Chinese regering absoluut niet van plan lijkt om het monetaire beleid te steunen door zelf wat minder enthousiast geld over de balk te smijten. Op dezelfde dag dat de centrale bank besloot op de rem te trappen, werd bekend dat China in 2024 de eerste Chinees op de maan wil zetten. Om een idee te geven wat dat zal kosten: de Amerikanen waren ruim $25 miljard dollar kwijt voor hun Apollo-project. In huidige dollars is dat zo'n 135 miljard. Maar wellicht dat tegen de tijd van de eerste Chinese moonwalk de Chinese economie toch al veel vaart verloren heeft. Vorige maand publiceerden de economen John Walley en Xian Xin een opmerkelijk onderzoek waaruit blijkt dat veel van de groei van de Chinese economie voor rekening van buitenlandse bedrijven komt. Buitenlandse bedrijven maken in China alleen een kans als ze een joint venture aangaan met een lokaal bedrijf, en deze joint ventures zijn volgens de onderzoekers goed voor de helft van de Chinese export, en meer dan een vijfde van de totale Chinese productie. In 2003 en 2004 zorgde de groei van de joint ventures voor 40 procent van de economische groei, die zonder de buitenlandse investeringen dan ook bijna 3,5 procent lager zou zijn geweest. Zolang de buitenlandse investeerders in steeds grotere getale en met steeds beter gevulde bankrekeningen zich in het Chinese avontuur storten kan de hoge groei voortduren. Maar, waarschuwen de economen, 'de houdbaarheid van zowel de export als de groei wordt twijfelachtig als de instroom van buitenlands kapitaal zich stabiliseert.' Let op: het einde van het Chinese groeiwonder wordt dus niet aangekondigd door een vermindering van de buitenlandse investeringen, of het wegtrekken van buitenlands kapitaal. Nee, een afname van het groeitempo van de buitenlandse investeringen is hiervoor al voldoende. 

Een samenvatting van het artikel van Walley en Xin is hier te vinden. Het gehele artikel is te koop voor $5 en bevat voor fijnproever een schat aan informatie.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie