Help, de Chinezen komen!

Auteur: Mark Koster | 25-07-2007

Help, de Chinezen komen!
Je hebt hedgefunds en je hebt Chinese kapitalisten. Hét verschil: de Chinezen hoeven zich niet aan de spelregels van de vrije markt te houden en kunnen dus nóg wreder te keer gaan.

Het langzame invreten van de Chinese bedrijven in het vrije westen zal ons dwingen te filosoferen hoe we moeten omgaan met zakenpartners die in hun thuisland de markt niet opengooien, maar hier wel handeldrijven in de geest van Adam Smith.

De kapitalistische revolutie komt tegenwoordig uit een communistische heilstaat. Het aandeel dat de China Development Bank in Barclays neemt (en later misschien in ABN bij een overname) geeft aan dat het klotsende communistische cashgeld ergens naar toe moet. De Amerikanen hebben een deel van hun economie al verpand aan de Chinezen door de staatsschuld over te dragen aan de mandarijnen en nu zijn dus ook commerciële partijen in het Vrije Westen aan de beurt. Is het erg? Nee, maar het is wél een ongelijke strijd. Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, en sommige Amerikaanse senatoren maken zich terecht boos over deze oneerlijke concurrentie. De Amerikanen zinspelen al op wetgeving om de Chinese inval te kunnen reguleren.

De communisten kunnen met hun geleide economie de koers van de yuan, de chinese munteenheid, kunstmatig laag houden. Hoewel de rente recent weer werd verhoogd na een zoveelste groeistuip van de Chinese economie, is het moeilijk vechten tegen 'deze socialistische markteconomen', zoals ze zichzelf fijntjes omschrijven. Toch, kunnen we ook veel van de Chinezen leren. Dezelfde overheid, die nu voor een vermogen een klein belang wil opbouwen in Barclays, investeert via de olietak bijvoorbeeld ook in barre energieprojecten in Somalië, een gebied waar Shell niet meer durft te komen. Ze hebben wel lef, dat moet je ze nageven. Tja, wie geen risico neemt, wordt nooit rijk.

Dat ABN nu beweert dat ze met de Chinese investeerder in Barclays snel toegang kunnen krijgen tot de Chinese markt is deels onzin. CDB bezit niet meer dan 32 kantoren in China en ABN heeft al een licentie om er te mogen bankieren.

De bank had beter moeten reageren op dat briefje dat hedgefund TCI begin dit jaar schreef waarin het wees op de onderwaardering van het aandeel. Toen schoot ABN-topman Rijkman Groenink om onbegrijpelijke redenen in de njet-stand. Die ogenschijnlijke vijand zal achteraf een grotere vriend blijken te zijn dan de overnemers uit het Oosten. Laten we eerlijk zijn: die Chinezen maken er een behoorlijke smeerboel van met hun bijdrage aan de wereldeconomie.

 

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie