Cashen met klasgenoten

Auteur: Gastauteurs | 15-08-2007

Cashen met klasgenoten
Gastauteur Anton van Elburg: Classmates.com bereidt zich voor op een beursgang, las ik deze week. En in hetzelfde bericht: het bedrijf maakt geen winst. Ik kon mijn ogen niet geloven.

Ik verkeerde in de veronderstelling dat geen enkele bank ooit nog een verliesgevend internetbedrijf naar de beurs zou durven brengen, maar Goldman Sachs en JP Morgan feesten alsof het 1999 is. Classmates is de Amerikaanse versie van Schoolbank.nl. Een site waar je kunt netwerken met voormalige klasgenoten.

Geld wordt er vooral verdiend met leden (zo'n 2,4 miljoen) die betalen voor extra diensten, en met advertenties. Grootste probleem van Classmates is de haperende aanwas van nieuwe leden waaruit betalende leden gerecruteerd kunnen worden, zo is te lezen in het bij beurswaakhond SEC gedeponeerde document.

Tegelijkertijd haakt 4 tot 5 procent van de betalende leden per maand af en daalt ook de gemiddelde omzet per gebruiker.

Daarnaast daalt de omzet uit reclame omdat men besloten heeft de leden niet teveel lastig te vallen met banners. Dat is immers de consequentie van een model waarbij gebruikers betalen voor een dienst. Deze droevige uitgangspositie wordt enigszins gemaskeerd door de aankoop van het loyalty marketing-bedrijf MyPoints, waarvan de cijfers opgeteld worden bij Classmates.

Rechtvaardigen stralende toekomstverwachtingen dan een beursgang die 125 miljoen dollar moet opleveren? Classmates is een van de voorlopers van de huidige populaire networking sites zoals Facebook en LinkedIn die ook aanstalten maken om naar de beurs te gaan. Deze laatst genoemde netwerken hebben de functie van Classmates al lang over genomen, en het is uitermate discutabel of Classmates ooit die populariteit nog kan evenaren.

Rest nog maar een conclusie: Classmates wil nog even snel cashen voordat het te laat is.

Scope top 100

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Meer opinie

facebook