CO2 is onze vriend

CO2 is onze vriend

Auteur: Mathijs Bouman | 16-06-2006

Ik ben best voor een kritische kijk op de apocalyptische verhalen over broeikasgassen en klimaatverandering. Maar het propagandafilmpje 'Energy' van de Amerikaanse denktank The Competitive Enterprise Institute gooit het er zo dik bovenop, dat het hilarisch wordt.

Het is niets meer of minder dan een lofzang op kooldioxide, het belangrijkste broeikasgas. 'Zij noemen het vervuiling. Wij noemen het leven', zegt de voice-over,en wijst op de vele voordelen die het gas heeft. Bomen bijvoorbeeld, kunnen er niet zonder. 'Stel je voor hoe de wereld er uit zou zien zonder CO2'. Kijk en oordeel zelf maar.

Mij deed het groteske filmpje denken aan de beroemde scène 'Zinc Oxide and You' uit de filmklassieker The Kentucky Fried Movie uit 1977. Dat is een parodie op die schoolfilmpjes waar verveelde natuur- en scheikundeleerlingen vroeger (misschien nu nog steeds) mee van de straat werden gehouden. 'Water, we kunnen er niet zonder', dat werk. De sketch over zinkoxide is hier te bekijken. Vraag: welke van de twee filmpjes is het grappigst.

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Leiderschap01v.jpg

Verandervermogen als grootste goed

Het soms onophoudelijke transformeren van organisaties vraagt bijzonder veel van bestuurders. Jean-Paul van Londen, partner van LTP Executive Services, zoekt in assessmenttrajecten naar het verandervermogen van topmensen. Een organisatie de toekomst in loodsen, vraagt om specifieke kwaliteiten. Vooral: een succesvolle leider realiseert zich dat hij of zij anderen nodig heeft.

lees artikel
scopist_posts/originals/Groeibeleid01v.jpg

Strategisch duurzaam groeibeleid

Duurzaamheid en ESG worden steeds strategischer. Dit stelt andere eisen aan de rol van de raad van commissarissen. Commissarissen zijn zich hiervan bewust, maar handen en voeten geven aan dit urgente thema is een ander verhaal. Zes suggesties om ambitie om te zetten in actie.

lees artikel
scopist_posts/originals/Wereldeconomie01v.jpg

Marieke Blom over het economische klimaat in 2020

Hoofdeconoom Marieke Blom van ING verwacht iets minder economische groei in 2020, maar voor een recessie hoeven we niet bang te zijn. De jaren na 2020 worden uitdagender. ‘De grote vraag is of technologie en slimmer werken voldoende zijn om voor de noodzakelijke productiviteitsgroei te zorgen.’

lees artikel
facebook