CO2 is onze vriend

Auteur: Mathijs Bouman | 16-06-2006

CO2 is onze vriend
Ik ben best voor een kritische kijk op de apocalyptische verhalen over broeikasgassen en klimaatverandering. Maar het propagandafilmpje 'Energy' van de Amerikaanse denktank The Competitive Enterprise Institute gooit het er zo dik bovenop, dat het hilarisch wordt.

Het is niets meer of minder dan een lofzang op kooldioxide, het belangrijkste broeikasgas. 'Zij noemen het vervuiling. Wij noemen het leven', zegt de voice-over,en wijst op de vele voordelen die het gas heeft. Bomen bijvoorbeeld, kunnen er niet zonder. 'Stel je voor hoe de wereld er uit zou zien zonder CO2'. Kijk en oordeel zelf maar.

Mij deed het groteske filmpje denken aan de beroemde scène 'Zinc Oxide and You' uit de filmklassieker The Kentucky Fried Movie uit 1977. Dat is een parodie op die schoolfilmpjes waar verveelde natuur- en scheikundeleerlingen vroeger (misschien nu nog steeds) mee van de straat werden gehouden. 'Water, we kunnen er niet zonder', dat werk. De sketch over zinkoxide is hier te bekijken. Vraag: welke van de twee filmpjes is het grappigst.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie