Consumenten vertrouwen het nog niet

Auteur: Willem Middelkoop | 24-02-2006

Consumenten vertrouwen het nog niet
Donderdag kwamen de maandelijkse cijfers van het CBS over het vertrouwen van consumenten en producenten. Mathijs Bouman beperkte zich gisteren gelukkig alleen tot de bespreking van de producentencijfers. Dat geeft mij de kans om het consumentenvertrouwen nader te analyseren.

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Dat zagen we ook bij consumenten de laatste jaren. Na een prachtige stijging in de jaren negentig knalde het consumentenvertrouwen tussen 2001 en 2003 op Orangebite/Content Management Systeem eens dramatisch onderuit.

In het voorjaar van 2003 zorgde de Ahold boekhoud-affaire en de aanval op Irak voor een crash van de AEX tot 218 punten. Tegelijkertijd zagen we het consumentenvertrouwen dalen tot bijna 40 punten onder nul. Een ongekende daling. Nooit eerder ging het vertrouwen zo snel zo scherp onderuit.


Het indexcijfer geeft trouwens aan hoeveel procent meer pessimisten of optimisten er in ons land rond lopen. Een stand van -30 betekent dus 30 procent meer pessimisten dan optimisten.


Maar 'weest optimistisch', het gaat inmiddels weer een stuk beter. De afgelopen maanden is de index opgelopen van -27 naar -14. Een hele verbetering maar nog steeds diep onder nul.


Het consumentenvertrouwencijfer is trouwens opgebouwd uit verschillende componenten. Als we daar goed naar kijken zien we het echte verhaal. Uit de cijfers blijkt dat we duidelijk vinden dat het beter gaat met de economie. Het oordeel over het economische klimaat is gestegen van -32 naar -9. Maar daar wordt niet naar gehandeld. De koopbereidheid blijft schommelen rond de -20 en het oordeel over onze financiële situatie zit nog steeds diepvries niveau van -25. Conclusie...we zien herstel in de economie maar niet in onze eigen portemonnee.Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie