Correctie: Ahold bestaat in 2010 niet meer

Auteur: Jeroen Smit | 27-02-2006

Correctie: Ahold bestaat in 2010 niet meer
Wat een timing. Precies drie jaar nadat Ahold op het nippertje van de ondergang werd gered stond vrijdag in de Financial Times dat topman Anders Moberg een overnamestrategie nu onontkoombaar vindt. Het klonk bijna ouderwets vertrouwd: Ahold zou met verschillende grote overnames bezig zijn. Ahold corrigeerde niet actief in en de Nederlandse media namen het bericht enthousiast over.

Zou het dan toch weer helemaal goed komen met die oude beurslieveling? Beleggers reageerden in ieder geval ook als vanouds: het aandeel Ahold was de grootste stijger op de beurs.

Maar negen uur na het sluiten van het Damrak plaatste de Financial Times een correctie: als gevolg van een fout van de eindredactie in Londen etc, etc. Sterker nog: Moberg had overnamesuggesties juist van de hand gewezen als 'speculatie'. Wat moeten die arme Ahold beleggers hier nu weer mee? Ze moeten zich afvragen of Ahold nog een toekomst heeft. Ik denk dat de holding 2010 niet haalt, dat Ahold langzaam maar zeker verder uit elkaar valt. De Ahold-droom, een wereldomspannende retailbedrijf dat de grote producenten tot grote kortingen kon dwingen, is in 2003 uit elkaar gespat. Natuurlijk: met een omzet van 50 miljard is het concern nog steeds gigantisch, maar samenhang en richting ontbreken. Qua retail is het bedrijf marktleider in Nederland en Scandinavië en een grote speler in het noordoosten van de VS. De rest is gesloten of verkocht. Daarnaast is Ahold natuurlijk nog steeds eigenaar van de grootste overnameblunder in de Nederlandse geschiedenis: US Foodservice. Het bedrijf waar bijna 900 miljoen euro aan winst niet bleek te bestaan waardoor moeder Ahold naar de rand van de afgrond werd gebracht. Ik geloof dat de krachten die bij Ahold naar buiten werken steeds sterker zullen worden naarmate zo'n nieuwe samenbindende ambitie uitblijft. Dat is een vrijwel onmogelijke opdracht. Ahold is, samen met Enron en Parmalat, een synoniem geworden voor fraude. Ik kan mij goed voorstellen dat oude trotse bedrijven als Stop&Shop, AlbertHeijn en ICA hun moeder liever zien komen dan gaan. Ze vragen zich in toenemende mate af, wat voor positiefs heeft Ahold ons nog te bieden?! Grappig is het dat Moberg nu opeens fantasiën schijnt te hebben over de verkoop van meer huishoudelijke apparaten. Deze werden in ieder geval niet door de FT gecorrigeerd. De oud-Ikea-bestuurder weet als geen ander dat op dit soort producten meer marge zit. Maar misschien moet de Zweed eerst nog even goed de archieven in voordat hij grote besluiten gaat nemen. Ahold werd 33 jaar geleden door Ab en Gerrit Jan Heijn opgericht omdat de succesvolle broers op grote schaal gingen diversificeren (Alberto's, Etos, Jobby, McDonald, AH Reizen, etc). Ze besloten, op basis van een vergelijkbare redenering, onder meer fors te investeren in Miro's, winkels voor witgoed, radio's en tv's. Het ging helemaal mis.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie