CPB: maakt niet uit wie verkiezingen wint

Auteur: Mathijs Bouman | 26-10-2006

CPB: maakt niet uit wie verkiezingen wint
Het CPB heeft de verkiezingsprogramma's doorgerekend. Nu weten we eindelijk wat we moeten stemmen! Helaas, de doorrekening is weinig meer dan een zouteloze cijferbrij, waarin de partijen nauwelijks zijn te onderscheiden.

Het verkiezingsprogramma van het CDA zorgt volgens de doorrekening van het Planbureau voor 0,2 procent extra consumptie. Dat van de PvdA drijft de consumptie maar liefst 0,3 procent op! U leest het goed: met Bos als premier krijgt Nederland een tiende van een procentpunt hogere consumptie. Stop de persen! Dit is wereldnieuws! Zalig is het land waar serieus wordt gediscussieerd over tienden van procenten. Terwijl de economie wild fluctueert met hele procenten per jaar, staart Den Haag zich blind op de piepkleine verschillen die in werkelijkheid nooit opgemerkt zullen worden.

Het is zelfs nog erger: voor de belangrijkste macro-economische effecten blijkt het helemaal niet uit te maken of we CDA of PvdA stemmen. Beide partijen zorgen volgens het CPB voor 0,1 procent meer economische groei, 0,1 procent hogere werkgelegenheid en hebben precies 0,0 procent effect op de inflatie. Voor de Nederlandse economie als geheel maakt het geen snars uit wie de verkiezingen wint. Tenminste, zo komt het uit de CPB-modellen gerold. In werkelijkheid zijn er wel degelijk duidelijke verschillen tussen de partijen. Kort gezegd wil het CDA geen verdere hervormingen van de economie meer, terwijl de PvdA de komende Kabinetsperiode wil gebruiken om de economie 'vergrijzings-proof 'te maken. Waar de christen-democraten niet willen rommelen aan hypotheekrenteaftrek en AOW-premie, denken de sociaal democraten dat versobering van de renteaftrek en fiscalisering van de AOW-premie noodzakelijk zijn. Dat zijn fundamentele verschillen. Maar omdat het PvdA beleid zeer geleidelijk wordt ingevoerd, zijn er niet direct macro-economische effecten van te verwachten. Bovendien zijn de financieel specialisten van de partijen tegenwoordig slim genoeg om het partijprogramma zo op te stellen, dat er geen heftige macro-economische effecten uit het CPB-model komen rollen. Een pondje hier erbij, een paar onsjes daar er af, en dan net zo lang sleutelen tot het allemaal neutraal uitpakt voor de economie als geheel. Krantenkoppen als: 'Programma van partij XX pakt desastreus uit voor economie' moeten worden voorkomen. Daarmee is de doorrekening weinig meer dan een examen economie voor de financieel specialisten. En te zien aan de zouteloze uitkomsten van vandaag hebben ze allemaal een voldoende gehaald. Het is precies zoals de huidige CPB-directeur Coen Teulings het in 1999 (hij was toen hoogleraar aan de UvA) in een interview tegen mij zei: 'De partijen zijn tegenwoordig zo slim om een stel econometristen in te huren, die de verkiezingsprogramma's op zo'n manier in cijfers vertalen dat er mooie resultaten uit het model rollen. Ze hebben uitgevonden hoe ze de modellen moeten foppen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie