Crisis Libanon slecht voor uw portemonnee

Auteur: Hans Crooijmans | 14-07-2006

Crisis Libanon slecht voor uw portemonnee

Onze Lieve Heer mag weten hoe lang de jongste crisis in het Midden-Oosten duurt en hoe die eindigt. Maar vast staat dat de aandelenbeurzen eronder lijden. Je zou het niet direct verwachten, maar de vredesbeweging en aandelenbeleggers zijn eigenlijk gezworen kameraden.

Sinds woensdag voert Israel de hevigste militaire aanvallen uit in Libanon van de afgelopen 24 jaar. En dat laat zijn sporen na op financiele markten, in het bijzonder die van grondstoffen (olie!) en aandelen.

Hoeft niet veel te betekenen, zou de eerste reactie kunnen zijn. Beurzen schrikken wel vaker van een onverwachte, hevige crisis. Ze herstellen meestal na enkele dagen. Trouwens, sinds maart 2003 woedt er een zware oolog in Irak. Die kostte alleen al de Amerikanen tot dusver zo'n 300 miljard dollar. Maar de prijzen van aandelen zijn sinds die datum op de meeste beurzen toch sterk omhoog gegaan? Dat moge zo zijn, maar over het algemeen staat vast dat oorlogen beurskoersen schaden. Dat heb ik niet van mezelf, maar van econoom Ben Jacobsen die samen met zijn collega Henk Berkman de kosten van internationale crises bestudeerde. Het duo doet daarvan verslag in het afgelopen februari verschenen onderzoek War, Peace and Stockmarkets. Berkman en Jacobsen - de laatste waagde zich eerder al eens aan het waarheidsgehalte van beurswijsheden als 'sell in may and go away, but remember to be back in september' - baseren zich op een database met daarin de financiele gevolgen van welgeteld 440 politieke en militaire crises tussen 1918 en 2002. De aard van die crises loopt uiteen van zich jarenlang voortslepende oorlogen, zoals in Korea en Vietnam, tot het neerhalen van een Libisch vliegtuig door Israel in 1973. De economen concentreren zich niet op de kosten en opbrengsten - die laatste hebben oorlogen immers ook -, maar ze kijken vooral naar het effect op beurskoersen. Uit een brij van gegevens destilleren ze uiteindelijk de conclusie dat internationale crises de aandelenrendementen gemiddeld met zo'n 4 procent per jaar drukken. Kortom, van een jaartje vrede op aarde hebben zowel pacifisten als beleggers enorm veel baat. Vooral de eerste beursreactie op een crisis is vrijwel altijd hevig en zeer negatief. In de daaropvolgende dagen, weken of maanden zijn rendementen eveneens vaak benedengemiddeld. En herstel? Dat dient zich meestal tegen het einde aan, maar voltrekt zich doorgaans slechts voor een gedeelte. Verliezen worden, zo zeggen de economen, slechts voor tweederde goedgemaakt. O ja, tijden van crisis kenmerken zich door volatiliteit en nervositeit op beurzen, toont het onderzoek niet geheel verrassend aan. Er zijn sowieso genoeg redenen om het huidige beursklimaat te wantrouwen. Onderzoek wijst uit dat de helft van de Nederlanders niet meer zonder internet kunnen als ze op vakantie gaan. Zou het met hun beleggingen hebben te maken.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie