De aan (deel) houder wint

Auteur: Mark Koster | 09-03-2007

De aan (deel) houder wint
Met de hedgefund-aanvallen op Stork en ABN-Amro is eindelijk een nieuw tijdperk aangebroken van aandeelhoudersassertiviteit. De aangestelde bestuurders moeten beter presteren, vinden de Angelsaksische financiers. En terecht.

Het Stork-bestuur, onder leiding van überregent Jan Kalff, staat nu onder curatele. Bedrijven rechter Huub Willems besliste dat er een onderzoek komt na wanbeleid. De aandeelhouders verleenden vorige week geen decharge aan de raad van bestuur. ABN Amro ceo Rijkman Groenink heeft inmiddels al twee brieven ontvangen van ontevreden aandeelhouders.

Heel goed. Het opgeblazen gedrag van de polderjongetjes was tien jaar geleden verfrissend (Rijkman was toen nog stoer), maar is nu ronduit pathetisch. Het zijn de binkies in de dorpsdisco die zich verzetten tegen de stadse James Deans die azen op hun meisjes. De relatie tussen aandeelhouders - de risiconemers - en de bedrijfsbazen - de uitvoerders - is de laatste decennia behoorlijk zoekgeraakt. Rijke familiebedrijven hadden decennia lang familieleden aan de top om de strategie te bewaken. Dit is een uitzondering. Bedrijfsbazen hebben geen bloedband meer met de onderneming en zijn managers geworden met een eigen winstoogmerk. Dat gaat dus mis. In Amerika, het walhalla van het kapitalisme, zijn aandeelhouders al langer bezig om de macht weer naar zich toe te trekken ten koste van graaiende managers. De invoering van de Sarbanes-Oxley wetgeving is een eerste stap. Deze beurs-sharia, waar echte ondernemers terecht van gruwen, is ingesteld om onethische ontsporingen zoals bij Enron, WorldCom en Tyco uit te bannen. Wie het recente Volkskrant- overzicht van de beloningen van managers leest moet helaas constateren dat er in de lage landen nog steeds weinig zelfcontrole is bij zelfingenomen filiaalbaasjes. Opties en bonussen pieken onrustbarend door, terwijl de bedrijfswinsten dit niet rechtvaardigen. Waar blijven de aandeelhouders? De gratis aandeelfeesten voor veel bestuurders zijn niet uit te leggen en worden dus ook niet uitgelegd. Weinig bestuurders in de AEX hebben zelf ooit risico gelopen als ondernemer. De positie van de krijtstrepen is veilig als een brandkast op de Noordpool. Bij een blunder klapt hun gouden parachute open, bij het halen van de doelstellingen lonken de miljoenen. Een luxeleventje. Is dit calvinistisch gezeur? Nee. Adam Smith, de vader van het moderne kapitalisme, betoogde al dat 'eerlijkheid', 'vertrouwen'en 'gevoel voor langere termijn' onwrikbare waarden zijn voor het goed functioneren van de vrije markt. Helaas is uw geld in handen van hebzuchtige heerschappen met een perverse eigen agenda. Zij vreten uw vermogen op. Aandeelhouders aller landen verenigt u, want het kapitalisme gaat ten onder

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie