De grote uitverkoop

Auteur: Willem Middelkoop | 17-02-2006

De grote uitverkoop
Het wordt stil op Beursplein 5. Eerst verdwenen er 800 schreeuwende handelaren. Nu wordt het ene na het andere bedrijf van de beurs gehaald. Zelfs KPN dreigt te verdwijnen.

PinkRoccade werd overgenomen door Getronics. P&O Nedlloyd kwam in handen van het Deense Maersk. En KPN topman Scheepbouwer nodigde vorige week op de radio potentiële kopers uit om vooral eens op de koffie te komen. Het Amerikaanse Capital Group Cos Inc. blijkt al 24,9% van de aandelen in handen te hebben.

De grootste bedreiging voor beursgenoteerde fondsen komt van de zogenaamde durfkapitalisten, in goed Engels aangeduid met ' Private Equity'?. Ze hebben illustere namen zoals de Carlyle Group, APAX, KKR, Permira, CVC, CDR. Allemaal hebben ze de beschikkingen over miljarden aan eigen vermogen, en nog veel grotere kredietlijnen. Vendex KBB werd al van de beurs gehaald door KKR. Dit bedrijf zit ook achter de overnameplannen van VNU. Het beschikbare geld stelt ze in staat om de wereld af te struinen naar in hun ogen ondergewaardeerde bedrijven. Vaak met het doel de bedrijven, na een harde sanering, in delen door te verkopen. Ook niet beursgenoteerde bedrijven staan op het verlanglijstje. Het Britse APAX kocht PCM en voert de druk daar steeds verder op. Naar verluid kreeg hoofdredacteur Pieter Broertjes de Engelse interim-manager aan zijn bureau om even over de koers van de krant te praten.

De verklaring voor de grote interesse is simpel. Met een verdere daling van de dollar in zicht is het voor Amerikaanse investeerders nu heel erg interessant belangen in het buitenland op te bouwen. Hoe harder de dollar daalt hoe groter het rendement op niet-dollar beleggingen. Een groot deel van de stijging op de beurs is toe te schrijven aan de Amerikaanse kooplust. Europese bedrijven zijn bovendien goedkoper dan Amerikaanse. Bij Laurus, Wessanen, Hagemeyer werd de durfkapitalisten vooralsnog de deur gewezen. Maar het is slechts een kwestie van tijd voordat we getuige zijn van de volgende overname

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie