De Hummer en de vouwfiets

Auteur: Mathijs Bouman | 22-08-2006

De Hummer en de vouwfiets
De zegeningen van het kapitalistische systeem! Je kunt er een heel boek over schrijven, zoals de econome Deidre McCloskey deze zomer deed. Of je gaat uit winkelen in de VS. Want de kracht van de vrije markt blijkt vooral uit de prachtige, waanzinnige en ongedachte producten die het oplevert.

Volgens cijfers van de US Consumer Product Safety Commission gebeuren er in de VS jaarlijks 60.000 ongelukken met een zaagtafel. Het Nederlandse CBS houdt de ongelukkenstatistieken niet op zo'n gedetailleerd niveau bij, maar het feit dat per jaar bijna vier procent van de Nederlandse bouwvakkers betrokken is bij een bedrijfsongeval, suggereert dat de zaagtafel ook hier veel slachtoffers maakt. Ongetwijfeld zijn Arbeidsinspectie en Arbo-diensten intensief bezig met het veiliger maken van de zaagtafel. Beveiligingskappen op de zaag, handschoenen, brillen, doorwerkpakken voor de bouwvakker, het zal allemaal wel verplicht zijn.

Voor een echte oplossing van het probleem moet je echter niet bij de veiligheidsbureaucraten zijn, maar bij de cowboys van de vrije markt, de Amerikaanse entrepreneurs. De geniale SawStop maakt de zagerij zo veilig als een kinderdagverblijf. Het zaagblad trekt zich in een flits teug zodra je het met een hand of vinger aanraakt. Of met een knakworstje, zoals de zeer overtuigende demo op de site laat zien. Een briljant en levensreddend product, dat niet werd uitgedacht door een verstandige Zweed of een voorzichtige Zwitser, maar door een Amerikaan uit Oregon, die er een mooie winst in zag. Het nut van de SawStop is evident. Maar de markt is ook erg goed in het voortbrengen van producten die op het eerste gezicht nauwelijks zin hebben. Neem de 'Landroller' een bizar soort rolschaats met kruiwagenwielen aan de zijkant. Skates en skeelers hebben we al in alle soorten en maten. Is er echt nog een nieuw type rolschaats nodig? Ja, eigenlijk wel. Met de Landroller komt een einde aan de eeuwige zoektocht van de skeeleraar naar het gladste asfalt. De grote wielen doen het ook prima op slechte wegen, en zelfs op gras. De wereld is een skeelerbaan, en zonder de ondernemers van Landroller waren we daar nooit achter gekomen. Maakt de vrije markt dan nooit fouten? Natuurlijk wel. Totale onzin wordt opgepoetst en duizenden consumenten trappen er in. Zij kopen bijvoorbeeld zo'n belachelijke Hummer, en denken heel wat te zijn. Maar zelfs op dat soort slechte momenten laat de markt zich van zijn inventieve kant zien. Want wie had gedacht dat er een markt zou bestaan voor een Hummer-vouwfiets? 

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie