De hypotheek-storm komt naar u toe deze zomer

Auteur: Mark Koster | 14-03-2007

De hypotheek-storm komt naar u toe deze zomer

Gordels vast, beste mensen, we gaan landen. Heeft u een tophypotheek afgesloten en wilt u binnenkort verhuizen, doe het snel, want uit Amerika waait al een gure wind.

Het bijna faillissement van New Century, een van de grootste hypotheekbanken van de Verenigde Staten, is het eerste waarschuwingsschot voor onze doorgedraaide leencultuur. Vele keren is er op deze plaats al gewaarschuwd voor de decadente houding van de Amerikaanse consument. Nu is het zover. De arme hypotheekhouder zal er net als tijdens De Grote Crash van 1929 als eerste aan moeten geloven. De huizenmarkt, die is gebaseerd op geleend geld, stort langzaam in. De koers van New Century, een soort DSB van Amerika, is deze week ingeklapt, nadat bekend werd dat de hypotheekverstrekker niet liquide genoeg meer was om aan de geldhonger van de klanten te kunnen voldoen. De kettingreactie die volgde heeft de hypotheekverstrekker naar de rand van het ravijn gedreven met als gevolg dat ook de grote banken, die leningen verstrekten aan New Century, verkouden dreigen te raken. Bankmastodont Goldman Sachs presenteerde gisteren nog florissante cijfers, maar waarschuwde al wel voor mogelijke nieuwe schadeposten. En niet onterecht: het aantal Late betalers is in Amerika naar een recordhoogte gestegen. Vooral hypotheekhouders met een lage kredietwaardigheid beginnen te zweten. Het Amerikaanse Congres heet net als de Nederlandse overheid al eerder zijn bezorgdheid uitgesproken over de leenziekte, maar deze noodkreet lijkt te laat te komen. Wie de laatste kwartaalcijfers van Century bekijkt had deze ellende kunnen zien aankomen. Het aantal afgesloten hypotheekleningen  daalde dramatisch. Dat had al een teken moeten zijn dat er iets mis was met deze hypotheekgekte. Kan deze waanzin ons ook raken? Gedeeltelijk. ABN Amro lijkt het minste last te hebben van de Amerikaanse griep, aangezien de bank zijn hypotheekdochter recent heeft afgestoten aan Citi Group. ING moet wél uitkijken.

Een Amerikaanse dochter verstrekt op grote schaal hypotheken. Uit de meest recente jaarcijfers is niet af te leiden of er stootkussens besteld moeten worden, omdat het staatje met uitstaande hypotheken ontbreekt. Hoe stevig is de kredietwaardigheid van de ING-klanten? Wat opvalt is dat ING, net als New Century, het afgelopen jaar minder hypotheken (totale waarde bijna 34 miljard in 2005) heeft verstrekt. De cashpositie is behoorlijk aangevreten het afgelopen jaar. Zat er begin 2005 nog een dikke 2,5 miljard in de Amerikaanse portmonnee, inmiddels is dat teruggelopen tot een kleine 2,2 miljard dollar. Ook opvallend: de kas voor riscicobeleggingen is in een jaar tijd bijgevuld. Is het genoeg voor de schok? Amerikaanse bankgouverneurs eisen in de staat New York al opheldering van grote leeninstituten als Fanny Mae en Freddy Mac en dringen aan op een gedegen boekenonderzoek naar de reserves. Moeten we ons zorgen maken? De kenners doen het al. De Vereniging van Nederlandse Banken waarschuwde vorige week dat we moeten uitkijken voor het verder afsluiten van tophyptheken. Al eerder ageerde Gerrit Zalm, de voormalige financiën-minister, voor de onmatige pofcultuur. Is dat geen mooi thema voor Wouter Bos, de sober-socialistische opvolger van Zalm? Want, gedwongen huizenverkoop start traditioneel bij de achterban van de PvdA. Of zitten die tegenwoordig bij Wilders of Marijnissen?

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie