De kenniseconomie eist veel meer geld

Auteur: Mathijs Bouman | 23-05-2006

De kenniseconomie eist veel meer geld
De witte jassen pikken het niet meer. Als Nederland echt een kenniseconomie wil worden, moet er meer geld naar onderzoek. Veel meer geld. En gelijk hebben ze. Minister Van der Hoeven weet ondertussen niets beters te bedenken dan een zuinig mondje te trekken.

Peter Nijkamp, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) had altijd al iets van een lefgozer. Een snelle babbel, steevast een iets te zongebruinde kop en vooral een waanzinnige productie van wetenschappelijke artikelen. Geen econoom in Nederland die in de buurt komt van de productie van deze econoom. Gisteren verraste Nijkamp vriend en vijand met een uiterst gedurfde strategienota over de toekomst van het Nederlandse wetenschapsbeleid. Daarin vraagt hij geen tien of twintig procent extra financiering voor zijn NWO, nee, de VU-professor eist een verdubbeling van het budget! Maar liefst 433 miljoen euro moet er in de volgende kabinetsperiode bij, meent Nijkamp. Toe maar!

Dat laatste dacht ook de verantwoordelijke minister van OCW, Maria van der Hoeven. Zij reageerde direct met een bits: 'Zolang niet helder is hoe het onderzoeksgeld wordt besteed, valt er niet over meer geld te spreken.' Een niet zo bijster snuggere opmerking van de minister, want de honderden miljoenen aan extra onderzoeksgeld zullen worden besteed aan... tja...eh ... wetenschappelijk onderzoek! En daarvan kan Nederland echt wel wat meer gebruiken. In internationale vergelijkingen eindigt Nederland als het om onderzoek gaat steevast in de middenmoot. Zo becijfert de OESO dat Nederland per duizend inwoners 5,2 onderzoekers heeft (zie grafiek). Dat aantal ligt ver onder het OESO-gemiddelde van ruim acht onderzoekers. Een land als Zweden telt meer dan het dubbele aantal onderzoekers per duizend inwoners. In Finland ligt het aantal zelfs meer dan drie keer zo hoog. Nederland wil zich graag tot een belangrijke kenniseconomie ontwikkelen, maar dan wel graag op een koopje. Sterker nog: Van der Hoeven is juist van plan om de geldstroom naar het NWO in te dammen. Wie de begrotingsplannen leest ziet dat de bijdrage aan NWO in 2007 zo'n 12 miljoen euro lager liggen dan in 2003. En volgens de plannen van de minister moet er tot 2010 nog eens zeven miljoen af. Ja ja, zo komt Nederland er wel... Nijkamp heeft wat mij betreft groot gelijk dat hij de frontale aanval kiest en ruim 400 miljoen extra vraagt. Bij een serieuze ambitie om een echte kenniseconomie te bouwen, hoort een serieuze hoeveelheid geld. Zoals Nijkamp het zegt: 'Het wordt tijd dat Nederland gaat investeren in het beste wat ons land heeft. Het wordt tijd dat Nederland haar wetenschap waardeert.'

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie