De luis in de pels van de VS

Auteur: Willem Middelkoop | 22-02-2006

De luis in de pels van de VS
De Amerikaanse senator Ron Paul is al jaren de luis in de pels van de Amerikaanse politiek. Als enige weigert hij mee te doen met de patriottische zwanenzang. Volgens hem heeft de dreigende aanval op Iran een heel andere reden dan het atoomprogramma.

Volgende maand gaat in Teheran een oliebeurs van start. De olie zal daar in euro's worden verhandeld. Dat is volgens senator Ron Paul de werkelijke reden van de plotselinge roep om actie. Het Midden-Oosten beleid van de VS is volgens hem al decennia gericht op de bescherming van de oliebelangen.

Zolang olie en andere grondstoffen in dollars, de wereld reservemunt, worden afgerekend blijft volgens hem de Amerikaanse voorsprong intact. De VS is als enig in staat zelf legaal dollars te drukken en heeft hierdoor economisch gezien een enorme voorsprong. Nu de dollar steeds meer onder druk komt te staan, zelfs de Rabo voorspelt het einde van de dollar als wereldmunt, wil Amerika het Iranese initiatief in de kiem smoren. Paul hield zijn collega senatoren, tijdens een toespraak op 15 februari, ook voor dat ook de aanval op Irak dezelfde reden had. Saddam was volgens hem in november 2000 begonnen om olie voor euro's te verkopen. Al voor de aanslagen van 11 september 2001 stond het verdrijven van Saddam op de agenda van de regering Bush. Dat werd al eerder bevestigd in de biografie van de oud-minister van Financiën O'Neill. Het creëren van dollars uit het niets, die het buitenland wel moet accepteren, is volgens Paul een vorm van valsemunterij. Daardoor kan de VS de huidige boven-haar-stand-levensstijl volhouden. Ook wijst er fijntjes op dat de VS in de zomer van 1971 haar kredietwaardigheid verloor, nadat President Nixon had besloten dat de dollar niet meer kom worden omgewisseld tegen goud zoals de VS de wereld in 1944 had beloofd. De val van de dollar in de jaren zeventig kon alleen worden voorkomen door de rente, in 1980, tot boven de 20 procent te laten stijgen. Ook onthult hij een geheim verbond tussen de VS en Saudi Arabië sinds begin jaren zeventig. De VS beloofde het koningshuis ten alle tijden te beschermen in ruil voor goedkope olie in dollars. In het recent verschenen boek 'Confessions of an Economic Hit Man' van John Perkins wordt deze overeenkomst ook uitgebreid besproken.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie