De regenten zijn terug in het bedrijfsleven

Auteur: Mark Koster | 18-10-2006

De regenten zijn terug in het bedrijfsleven
Jan Kalff en de andere oude jongens grijpen het sprinkhanendebat aan om opstandige aandeelhouders weer in hun hok te krijgen. Samen met doorgedraaide SP-ers en bange werknemersclubs proberen de oude regenten, die nooit één minuut ondernemer zijn geweest, de lefgozers met durfkapitaal te weren.

Dat is tamelijk bizar. De Tweede Kamer wil dat de blokkades tegen vijandige overnames blijven bestaan. Dit in tegenstelling tot de oekazes uit Brussel die voorschrijven dat alle gifpillen tegen buitenlandse inbrekers moeten worden ingeleverd.

Nederland krijgt protectionistische trekjes. Nog altijd heeft tweederde van de Amsterdamse fondsen een handgranaat in de kast liggen waarmee ze aanvallers kunnen weren. En als het aan de politiek ligt, mogen die wapens gewoon blijven liggen. Karl Marx kan weer worden afgestoft. De klassieke tegenstelling tussen arbeid en kapitaal is hiermee weer helemaal terug in het debat over de economische ordening. Opvallend verschil nu: de arbeiders en de bazen trekken samen op tegen buitenlandse indringers. Bij Stork heerst tegenwoordig het arbeiderszelfbestuur. Stork-voorman Sjoerd Vollebregt en diens paternalistsiche president-commissaris Kalff staan tegenwoordig aan de kant van de bange werknemers in plaats van te luisteren naar de orders van hun geldschieters. Deze nieuwe trend werd afgelopen vrijdag pijnlijk duidelijk bij binnenkomst van Sjoerd Vollebregt bij de aandeelhoudersvergadering van Stork. De bibberende arbeiders in de RAI haalden de voorman als 'een neo-Stalin' (dixit Volkskrant) binnen. Red ons, baas. Doe wat tegen de cowboys. Dat is de vijandige sfeer. SP-kamerlid Irrgang noemde de durfkapitalisten in de Tweede Kamer zelfs al de 'as van het kwaad.' Nog even en we kunnen ze aangeven bij de politie. Waarom doen Vollebregt, Kalff en die andere oude heren niet waarvoor ze zijn aangenomen? Geld verdienen voor de aandeelhouder. Over de weg er naar toe kun je twisten, maar de splitsingssoap rond Stork (deels ook bij Ahold) is een ordinaire machtsstrijd geworden. Het gesputter van de old boys heeft weinig met ratio te maken, maar is een laatste stuiptrekking van hun tanende macht. Het wordt tijd dat Neelie Kroes haar gelakte nagels eens in deze neo-conservatieve regenten plant.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie