De Samir A' s van het kapitalisme

Auteur: Mark Koster | 26-05-2006

De Samir A' s van het kapitalisme
Het kapitalisme heeft deze week een paar corrigerende tikjes gekregen van de rechters. Maar slaan we niet door? De Ahold top werden als criminelen weggezet voor wat boekhoudkundig machismo, Peter Stuyts, de grootgrutter van Laurus, kreeg een boete omdat hij privé ook iets te veel handelde als een kruidenier. En zojuist hoorde Jeroen Schothorst van Mc Gregor een taakstraf tegen zich eisen vanwege handel met voorkennis.

Tja, het zijn nog geen Enron-arresten (die zaak was ook iets groter), maar het jachtseizoen op ondernemers is definitief geopend. Een foutje in de administratie, de geur van belangenverstrengeling om je heen of een verdachte ontmoeting kan tegenwoordig leiden tot de houdgreep van vrouwe Justitia.

Afgelopen week sprak ik met Paul Kuiken, de veroordeelde Landis-directeur. Hij werd veroordeeld omdat hij de waarde opties zou hebben geantedateerd, waardoor hij de belasting zou hebben ontdoken. Kuiken, die in tegenstelling tot Van der Hoeven wel gevangen zat, overweegt om een actiegroep op te richten van ondernemers die onevenredig zwaar zijn aangepakt door justitie. In september komt zijn zaak in hoger beroep. Victor Koppe is zijn advocaat. Waar u die naam van kent? Precies, van de Hofstadgroep. Koppe verdedigde onder meer Samir A. En Kuikens verweer lijkt behoorlijk veel op dat van de vermeende staatsvijand nummer 1. 'Het is echt ongelofelijk op welke gronden ze je straffen', zei Kuiken. Tot september zwijgt hij op advies van Koppe, maar daarna wil hij zijn dossiers graag aan de openbaarheid prijsgeven. Ik ben zeer benieuwd en hoop dat hij gelijk heeft. Misschien zal straks blijken dat niet alle ondernemers sigarenrokende boeven zijn, maar dat ze net als iedere burger blunders maken en soms een tikje over de grens gaan. Begrijp me goed: zonder de valse sideletters van de Ahold-heren te willen goedpraten of zonder de kleingeestige schraperigheid van Peter Stuyts te willen vergoelijken verpesten juridische haarklovers en administratieve droogstoppels de lust om voor jezelf te beginnen. Dat is jammer, want wat we nodig hebben is meer lef, onverschrokkenheid en onconventionele durfals

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie