De Sinterklaas uit Diever

Auteur: Mark Koster | 05-03-2006

De Sinterklaas uit Diever
Kan Hans Wiegel stoppen met zijn slaapverwekkende cliché's over de economie van Nederland? Hoe lang mag deze VVD-opa nog orakelen over het gebrek aan krachtig leiderschap, terwijl hij zelf zelden een besluit heeft genomen waar Nederland beter van is geworden?

Dit weekend was het weer raak. Wiegel rolde zijn spierballen tijdens een verkiezingspraatje in Groningen.'Heilige boon' Wouter Bos moest het ontgelden, omdat hij een 'glad verhaal van gebakken lucht' verkoopt en geen stelling betrekt. Wiegel, die zelf al bijna een kwart eeuw stuurman aan wal is, meende dat de PVDA-leider een voorbeeld moest nemen aan de uitgesproken en menselijke Joop den Uyl.

Wiegel is een mythe geworden en cultiveert zijn onmisbaarheid op bijna pathetische wijze. Nog steeds werpt hij zich op als het geweten van de liberalen. Nog steeds koketteert hij met zijn imago van puinruimende socialistenvreter.

Waarom wordt hij niet eens flink tegengesproken?

Hans Wiegel is een gelegenheidsliberaal die zijn hele politieke leven het gedrag vertoont van een besluiteloze regent. Dit weekend werd zijn krachteloze incompetentie weer eens duidelijk met de onthulling dat hij in 2002 een miljoenenfraude bij computerbedrijf Copaco in de doofpot wilde stoppen. Eerder riekte zijn optreden als toezichthouder bij Newconomy al naar ordinaire belangenverstrengeling en ging de borrelende commissaris niet vrijuit in het tragische fusiegevecht tussen Bols en Wessanen. Beleggerswaakhond Peter Paul de Vries heeft zijn geblunder de afgelopen weken onder de aandacht gebracht in een goed gedocumenteerd artikel, maar het schotschrift van de VEB-directeur is nauwelijks opgepikt. Waarom mag Hans Wiegel nog steeds beweren dat Joop den Uyl een potverteerder was, terwijl hij zelf als vice-premier (1977-1981) het financieringstekort liet verdubbelen: van 4,1% naar 8,2%. De werkloosheid, die volgens 'puinruimer' Wiegel in 1981 moet uitkomen op 150.000 personen, zwol tijdens zijn ambtstermijn zelfs aan tot 385.000 en de inflatie piekte naar 7,5%. Als het liberale erelid in Den Haag terugkeert, wordt het tijd om Wiegel eens te confronteren met die hilarische oneliner die hij Den Uyl toebeet tijdens een verkiezingsdebat. 'Sinterklaas bestaat. Hij zit dáár!'

Als Sinterklaas bestaat, dan woont hij tegenwoordig in een boerderij in Diever..

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie