De turn around van Rusland door Poetin

De turn around van Rusland door Poetin

Auteur: Hans Crooijmans | 08-03-2006

Een bedrijf als KPN of Philips uit het slop halen is soms al een hele kunst. Maar nog veel lastiger is het om een volkomen desolate economie van een land weer enigszins in het gareel te krijgen. In Rusland doet Poetin een manmoedige poging.

Met turn around-management valt eer te behalen. Zie hoe Jan Timmer furore maakte bij Philips en hoe Ad Scheepbouwer bij KPN tekeer is gegaan. Vergelijkbaar, zij het van een andere orde, is de turn around die president Vladimir Poetin met de Russische economie maakt.Bij diens aantreden in 2000 was de situatie desolaat. Sinds 1991 was de industriële productie er 60 procent gedaald, miljoenen Russen waren werkloos, de overheid keerde geen pensioenen meer uit, bedrijven betaalden lonen niet of te laat. En terwijl de staat geen roebel te makken had, wist een klein clubje zakenlieden zich door het inpikken van bedrijven en bodemschatten tot multimiljardair te maken. Van de regering in Moskou en haar regels en wetten, trok niemand zich iets aan; belasting werd er zelfs door de meest vermogende bedrijven en personen nauwelijks betaald. De kapitaalvlucht (in de vorm van de miljardenopbrengst van export van olie, gas, goud, nikkel en andere mineralen) leek onstuitbaar. Poetin herstelde het gezag van 'het hoofdkantoor'. In de totdantoe vrijgevochten regio's heersten voortaan presidentiële 'administrators'. Bedrijven werden weer gedwongen belasting te betalen, een vlaktax van 13 procent verbeterde onder burgers de belastingmoraal. Ook de kliek van oligarchen werd aangepakt. Wie zich niet schikte kon vertrekken naar het buitenland of werd - zoals Michael Chodorkovski, eigenaar van 's lands grootste oliebedrijf Yukos'? hardhandig beroofd van bezit en vrijheid.


Het 'bloeden' stopte. Bedrijven hervatten hun productie, geldverkeer nam weer de plaats in van ruilhandel, de gierende inflatie werd beteugeld, de staat kreeg greep op de handel in grondstoffen. Stevig geholpen door stijgende wereldmarktprijzen voor olie en gas kreeg de overheid de begroting op orde en zijn internationale schulden versneld afbetaald. Sinds 2000 bedraagt de gemiddelde economische groei zes procent per jaar. Werkloosheid en armoe zijn sterk teruggedrongen, de herwonnen trots en enthousiasme van de Russen zijn voelbaar. Buitenlandse investeerders staan in de rij om miljarden te betalen voor de aandelen van Russische bedrijven die een beursgang maken. De turn around van Poetin is echter pas echt geslaagd als de Russische economie diversifieert, minder leunt op olie, gas en andere mineralen. En wanneer er een begin van een einde wordt gemaakt aan de corruptie in zakenwereld en overheidsapparaat. Poetin heeft nog op de kop af twee jaar, want dan treedt in Rusland een nieuwe topmanager aan.

Lees ook:
> Michael Chodorkovski en Yukos van begin tot eind
> Opvolging van topman Poetin
> Shell is kansloos tegen Rusland
> De Russen komen

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Succesvol-managen07v.jpg

Succesvol onzekerheid managen: een gewilde competentie

Bedrijven hebben grote behoefte aan topbestuurders die onzekerheid succesvol kunnen managen. Bij die gewilde leiderschapscompetentie hoort ook openlijk durven twijfelen en het organiseren van tegenspraak. Beschikken over zelfkennis is ook essentieel, maar in de praktijk lijken bestuurders zichzelf minder goed te kennen dan ze beweren, schrijft Jean-Paul van Londen.

lees artikel
scopist_posts/originals/MSII_2020-07v.jpg

Analyse Management Scope Corporate Impact Index: Oog voor álle stakeholders

Alliander is de winnaar van de 2020-editie van de Management Scope Corporate Impact Award voor de onderneming met de grootste maatschappelijke impact. Het netwerkbedrijf laat zien hoe meervoudige waardecreatie aandeelhouders én de maatschappij voordeel oplevert.

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-MSCII07v.jpg

De evolutie van de Management Scope Corporate Impact Index

Omdat maatschappelijke impact aan constante verandering onderhevig is, is de methodiek van de Management Scope Corporate Impact Index voor voor de editie 2020 verder verfijnd. De pijlers goed bestuur, relatie met de buitenwereld, duurzaamheid, financiële gezondheid en goed werkgeverschap zijn op onderdelen van nieuwe metrics voorzien.

lees artikel
facebook