De turn around van Rusland door Poetin

De turn around van Rusland door Poetin

Auteur: Hans Crooijmans | 08-03-2006

Een bedrijf als KPN of Philips uit het slop halen is soms al een hele kunst. Maar nog veel lastiger is het om een volkomen desolate economie van een land weer enigszins in het gareel te krijgen. In Rusland doet Poetin een manmoedige poging.


Met turn around-management valt eer te behalen. Zie hoe Jan Timmer furore maakte bij Philips en hoe Ad Scheepbouwer bij KPN tekeer is gegaan. Vergelijkbaar, zij het van een andere orde, is de turn around die president Vladimir Poetin met de Russische economie maakt.Bij diens aantreden in 2000 was de situatie desolaat. Sinds 1991 was de industriële productie er 60 procent gedaald, miljoenen Russen waren werkloos, de overheid keerde geen pensioenen meer uit, bedrijven betaalden lonen niet of te laat. En terwijl de staat geen roebel te makken had, wist een klein clubje zakenlieden zich door het inpikken van bedrijven en bodemschatten tot multimiljardair te maken. Van de regering in Moskou en haar regels en wetten, trok niemand zich iets aan; belasting werd er zelfs door de meest vermogende bedrijven en personen nauwelijks betaald. De kapitaalvlucht (in de vorm van de miljardenopbrengst van export van olie, gas, goud, nikkel en andere mineralen) leek onstuitbaar. Poetin herstelde het gezag van 'het hoofdkantoor'. In de totdantoe vrijgevochten regio's heersten voortaan presidentiële 'administrators'. Bedrijven werden weer gedwongen belasting te betalen, een vlaktax van 13 procent verbeterde onder burgers de belastingmoraal. Ook de kliek van oligarchen werd aangepakt. Wie zich niet schikte kon vertrekken naar het buitenland of werd - zoals Michael Chodorkovski, eigenaar van 's lands grootste oliebedrijf Yukos'? hardhandig beroofd van bezit en vrijheid.


Het 'bloeden' stopte. Bedrijven hervatten hun productie, geldverkeer nam weer de plaats in van ruilhandel, de gierende inflatie werd beteugeld, de staat kreeg greep op de handel in grondstoffen. Stevig geholpen door stijgende wereldmarktprijzen voor olie en gas kreeg de overheid de begroting op orde en zijn internationale schulden versneld afbetaald. Sinds 2000 bedraagt de gemiddelde economische groei zes procent per jaar. Werkloosheid en armoe zijn sterk teruggedrongen, de herwonnen trots en enthousiasme van de Russen zijn voelbaar. Buitenlandse investeerders staan in de rij om miljarden te betalen voor de aandelen van Russische bedrijven die een beursgang maken. De turn around van Poetin is echter pas echt geslaagd als de Russische economie diversifieert, minder leunt op olie, gas en andere mineralen. En wanneer er een begin van een einde wordt gemaakt aan de corruptie in zakenwereld en overheidsapparaat. Poetin heeft nog op de kop af twee jaar, want dan treedt in Rusland een nieuwe topmanager aan.

Lees ook:
> Michael Chodorkovski en Yukos van begin tot eind
> Opvolging van topman Poetin
> Shell is kansloos tegen Rusland
> De Russen komen

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Leiderschap01v.jpg

Verandervermogen als grootste goed

Het soms onophoudelijke transformeren van organisaties vraagt bijzonder veel van bestuurders. Jean-Paul van Londen, partner van LTP Executive Services, zoekt in assessmenttrajecten naar het verandervermogen van topmensen. Een organisatie de toekomst in loodsen, vraagt om specifieke kwaliteiten. Vooral: een succesvolle leider realiseert zich dat hij of zij anderen nodig heeft.

lees artikel
scopist_posts/originals/Groeibeleid01v.jpg

Strategisch duurzaam groeibeleid

Duurzaamheid en ESG worden steeds strategischer. Dit stelt andere eisen aan de rol van de raad van commissarissen. Commissarissen zijn zich hiervan bewust, maar handen en voeten geven aan dit urgente thema is een ander verhaal. Zes suggesties om ambitie om te zetten in actie.

lees artikel
scopist_posts/originals/Wereldeconomie01v.jpg

Marieke Blom over het economische klimaat in 2020

Hoofdeconoom Marieke Blom van ING verwacht iets minder economische groei in 2020, maar voor een recessie hoeven we niet bang te zijn. De jaren na 2020 worden uitdagender. ‘De grote vraag is of technologie en slimmer werken voldoende zijn om voor de noodzakelijke productiviteitsgroei te zorgen.’

lees artikel
facebook