De zelfcensuur van het CBS

Auteur: Willem Middelkoop | 12-04-2006

De zelfcensuur van het CBS
Groot voordeel als je elke dag alle financieel economische persberichten voor je neus krijgt. Op een gegeven moment leer je de tekstschrijvers kennen als je eigen broer. Vooral die jongens bij het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Neem het CBS. Geen nieuws zo slecht of er ze weten er wel een positieve draai aan te geven. Zo stond er een aantal jaren geleden altijd het tussenkopje 'geen recessie in Nederland'? bij de cijfers over de minimale economische groei. Het gebeurde in 2002 maar liefst drie keer .

Toen we eind 2002 opeens wel in recessie kwamen kwam het woord 'recessie'? in de persberichten opeens niet meer voor.

Navraag leerde dat het CBS in al haar oppermachtige wijsheid had besloten het woord niet meer te gebruiken. 'Wij gebruiken de term recessie niet, die is te beladen.' Dat was het antwoord van het waarnemende hoofd van de afdeling Nationale Rekeningen Peter Oomens.

Volgens hem was inderdaad zelfcensuur de reden om het woord recessie niet in een negatieve context te gebruiken. Zelfcensuur binnen het CBS was volgens hem regelmatig onderwerp van interne discussies. Het CBS is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. Dat verklaart natuurlijk een boel.

Vandaag opnieuw een persbericht uit de goed nieuws fabriek die officëel het CBS heet. 'Omzet en productie industrie hoger'? lees ik op mijn scherm. In februari 2006 heeft de Nederlandse industrie volgens het CBS negen procent meer omgezet dan een jaar eerder. De industriële productie is voor de derde keer op rij licht toegenomen, ronkt het persbericht verder.

Klinkt fantastisch dus snel naar de laatste pagina van het persbericht. Daar lees ik over het algemeen het echte verhaal. En ja hoor, na een dalende productie in oktober, november en januari blijkt er nu sprake te zijn van een stijging van een magere 0,6.

En waar komt die sterk gestegen omzet van 9% dan vandaan? Juist ja, die blijkt veroorzaakt door de zeer sterk gestegen prijzen in de industrie. De sterke geldgroei en daardoor zeer hoge prijzen van olie en andere grondstoffen hebben geleid tot hoge inflatie. De prijzen blijken maar liefst 6% hoger te zijn dan een jaar geleden. Kijk dat is dus een goede barometer van de echte inflatie geheel in strijd met het door de CBS gemelde één procent.

De econoom John Wiliams van de onvolprezen website Shadow Governement Statistics vertelt al jaren hoe we continue worden bedrogen met de officiële statistieken. Verplicht leesvoer voor iedere lezer die de Engelse taal machtig is!

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie