Deel Nederland fiscaal op

Auteur: Gastauteurs | 20-11-2006

Deel Nederland fiscaal op
Gastauteur Henk Willem Smits: Het lijkt op de een of andere manier toch een geheim plan dat al jaren door de meeste partijen in Den Haag wordt gedragen: Nederland moet een soort Delaware van de EU worden. Maar wat ontbreekt, is een heel grote slag in regelgeving en controle die moet worden gemaakt. Regionalisering kan een handige tussenoplossing zijn.

De belastingtarieven voor bedrijven zijn na Paars en de kabinetten Balkenende ondertussen zo laag dat allerhande bedrijven hier holdings neerzetten, zoals vorige week nog een duidelijk werd in een onderzoek.

U2 en de Rolling Stones hadden ook de voordelen van offshore-paradijs Nederland ontdekt. Op zich valt er wel wat voor te zeggen. Voor veel kleine landen blijkt fiscale aantrekkelijkheid voor bedrijven een aardige inkomstenbron. De regellichte belastingvriendelijke vrijhaven Delaware in de VS heeft als pragmatisch voordeel dat het veel geld toch in Amerika houdt dat anders naar elders was vertrokken. Staat tegen over dat op malverseren nogal zware straffen staan in de VS en dat financiële recherche daar een stuk verder is ontwikkeld dan in Nederland. Als het gaat om kapitalisme stijgt in Nederland al snel de geur van schandalen op. Een bedrijf als Trafigura doet het verschil tussen Nederland en omstreden belastingparadijsen als Curaçao of de Maagdeneilanden een beetje verwateren. Naar verluidt gooide Trafigura, het Amstelveense bedrijf dat het schip huurde dat verantwoordelijk is voor de giframp in Ivoorkust, vrij hoge ogen voor de gazelle-awards van Het Financieele Dagblad. Het geplaagde bedrijf schijnt van de nominatielijst te zijn geschrapt. Parmalat is ook een goed voorbeeld van brieven-busellende, het Italiaanse zuivelbedrijf met sjoemelende top bleek ineens half Nederlands te zijn. Het verhaal over de brievenbusbedrijven en het foute geld dat het zou aantrekken deed me denken aan een 'breaking views' artikel uit de Wall Street Journal dat ik drie jaar geleden uitknipte. 'Lakse Nederlandse regelgeving werkt schandalen in de hand', is de titel, en is geschreven naar aanleiding van de val van Cees van der Hoeven bij Ahold. 'Het is geen toeval dat het Europese equivalent van Enron in Nederland plaats vond. World Online, Baan en KPNQwest,' somde het op. Waarom waren UPC en Gucci genoteerd in Amsterdam? Omdat dit het wilde westen was van beursland, aldus de WSJ. Waar je ongestoord truuks als het laten verwateren van aandelen kon uithalen. Ook laakte de krant de weinige macht van aandeelhouders, die ondertussen wel is verbeterd. Maar Nederland ligt dus achter. Misschien zou het handig zijn daarom toch de belastingtarieven weer te verhogen, grenzen dicht voor buitenlandse bedrijven zeg maar, zodat schandalen als in Ivoorkust niet te vaak op Nederland afstralen. En vervolgens het offshore- gebeuren niet landelijk, maar in een kleine regio te organiseren, zodat het makkelijker is om te controleren. Een een klein Milton Friedman-land waar de inspecterende ambtenaar gewoon eens langs gaan op een kantoor bij een tussentijdse screening. En waar het opvalt als een Italiaans zuivelbedrijf vijf brievenbussen huurt.En regellicht betekent ook: te veel verdenkingen en aanwijzingen van slecht of onetisch gedrag, dan wegwezen. Een aardig maar minder ambitieus idee in dat kader is een project in Veendam om delen van het voormalige communistische bolwerk Oost-Groningen om te vormen tot 'regellichte zones'.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie