Een vrijheidsbeeld op de Noordzee

Auteur: Mathijs Bouman | 30-01-2007

Een vrijheidsbeeld op de Noordzee

Nederland moet een groot, aansprekend symbool bouwen dat ons weer trots maakt op ons land en de economie in de vaart der volkeren opstoot. Dat adviseert een prestigieuze denktank. Hand op de portemonnee allemaal! Gekkenhuis Nederland is weer wakker.

Zodra de economische groei aantrekt borrelt er weer inspiratie op in verveelde bestuurselite. Groots en meeslepend willen zij leven! Economische groei inspireert tot utopische gedachten over machtige bouwwerken, monumenten met eeuwigheidswaarde en indrukwekkende infrastructurele projecten. Het economische herstel van de jaren vijftig bracht ons denkers als commissaris Kaasjager die de Amsterdamse grachten wilde dempen om er snelwegen in aan te leggen. Tijdens de hoogconjunctuur van de jaren zestig ontstond het plan om de Waddenzee in te polderen.

Recenter was er een groep Amsterdamse ondernemers die in een ruimte onder de Dam een gigantische tulp wilden plaatsten, die op gezette tijden - begeleid door ooh's en aah's van de toegesnelde toeristen - uit de grond zou rijzen. En tijdens de rijke jaren negentig deden Haagse ambtenaren serieus onderzoek naar een dertig miljard kostend vliegveld in de Noordzee. Door de recessie van de afgelopen jaren was het lange tijd stil aan het Grote-Plannen-front. Maar ze zijn terug, de visionairs die zoveel moois met ons belastinggeld willen doen. De Public SPACE ThinkTank, noemen ze zich ditmaal, en gistermiddag verscheen hun manifest. Hoe kunnen we het landsbestuur beter maken, vraagt denktankoprichter en voormalig Boer&Croon-partner Steven de Waal zich daarin af. Het laatste en kortste hoofdstuk van het manifest heet 'Nieuwe Symbolen'. Daarin schrijven de denktankers (onder wie Arthur Docters van Leeuwen, Loek Hermans, Ed van Thijn en nog enkele kopstukken met tijd teveel): 'Uit wereldwijde ervaringen blijkt het belang van grootse, meeslepende architectuur in combinatie met cultuur, ingenieurswerken of bedrijfsleven. Nederland moet weer zichtbaar trots worden op wat het presteert, welke waarden het representeert en dat ook fysiek tot uitdrukking brengen.' Dus moet de nieuwe regering: 'Inzetten op een paar 'aansprekende' werken zoals een vliegveld in zee, (...), een zweeftrein die de hele randstad verbindt. Een kunstmatig eiland met een gigantisch kunstwerk voor de kust dat in de toekomst wellicht een symbolische functie zou kunnen vervullen voor Europa. Zoals het vrijheidsbeeld dat doet voor de VS.' Ik moet zeggen, het idee spreekt me nog aan ook. Afgezien van de enorme geldvernietiging, verspilling van energie en materiaal, en grenzeloze idiotie van een project dat slechts dient om 'Nederlanders motiveren om weer na te denken over de identiteit van het land en die Nederland mondiaal weer tot een tot de verbeelding sprekende natie maken', ben ik voor. Waarom ook niet. Je leeft maar een keer, en het gaat toch weer goed met de economie? Maar dan geen flauw kunstwerk op zee of speelgoedtreintje door de Randstad, graag. Laten we dan ook echt voor de hoofdprijs gaan: het prijswinnende idee van journalist Peter Hendriks om een gebergte aan te leggen in de Flevopolder. Zoals hij het in 2004 in NRC Handelsblad schreef: 'Mijn idee is daarom dat we snel beginnen met het aanleggen van een gebergte in Flevoland. Een laaggebergte, dat minimaal vijftig meter boven NAP ligt, maar dat pieken heeft van zeker vijfhonderd meter. Dit gebergte moet tussen Almere en Lelystad komen te liggen en veertig bij twintig kilometer meten. Het moet wel een serieus berggebied worden, met ravijnen, steile hellingen en kolkende stromen met IJsselmeerwater. Maar daarnaast komt er een reeks onderling verbonden zeer grote valleien, geschikt voor woningen, kantoren en andere bedrijfspanden.'

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie