DNB geeft gele kaart aan zichzelf!

Auteur: Mathijs Bouman | 16-06-2006

DNB geeft gele kaart aan zichzelf!
Misschien zoek ik er teveel achter, maar is het niet vreemd dat De Nederlandsche Bank voorspelt dat de inflatie over twee jaar door het plafond schiet? De bank heeft juist als taak om de inflatie in toom te houden. En waarom toont het Centraal Planbureau tegelijkertijd geen enkele vrees voor oplopende prijzen?

De twee belangrijkste economische instituten van Nederland, het Centraal Planbureau (CPB) en De Nederlandsche Bank (DNB) kwamen afgelopen dagen beide met nieuwe economische voorspellingen. Op zich stemt het beeld aardig overeen. De economische groei is gezond - het CPB is wat optimistischer over dit jaar, DNB juist over volgend jaar - en de werkloosheid loopt snel terug.

Met de inflatievoorspelling is echter iets vreemds aan de hand. Volgens het CPB loopt de inflatie licht terug van 1? procent in 2006 naar 1? procent in 2007. DNB verwacht juist oplopende inflatie: van 1,1 procent dit jaar, naar 2 procent volgend jaar en (DNB kijkt nog een jaar verder) 2,3 procent in 2008. Dat laatste betekent dat de Nederlandse prijsstijgingen gaan bijdragen aan het overschrijden van het inflatieplafond dat de Europese Centrale Bank voor het eurogebied hanteert. En omdat DNB medeverantwoordelijk is voor het monetaire beleid in het eurogebied, geeft de bank met deze voorspelling zichzelf eigenlijk een gele kaart. Nu al ligt de Europese inflatie bijna een half procentpunt boven het maximum. Als Nederland zich voegt bij de 'overtreders' wordt die overschrijding alleen maar groter. Dat werpt de vraag of waarom het CPB er wel vertrouwen in heeft dat de ECB de inflatie onder de duim kan houden. Allereerst gokt het CPB op een olieprijs van 70 dollar in 2007, waar DNB uitgaat van bijna 74 dollar. Maar dat kan het forse inflatieverschil niet afdoende verklaren. Wat er waarschijnlijk aan de hand is, is dat de DNB-voorspelling 'beleidsneutraal' is. Er zit in het DNB-model geen actieve centrale bankier die de rente verhoogt zodra de inflatie te hoog wordt. Voor de rentestand gebruikt DNB simpelweg de verwachte rente zoals die uit de huidige rentestructuur af te lezen is. Dat is een begrijpelijke versimpeling van de werkelijkheid, want de DNB-voorspelling wordt door bankpresident Nout Wellink meegewogen als hij tijdens de ECB-vergadering meepraat over het rentebesluit. Dan is het niet handig om een poging te doen dat besluit zelf al te voorspellen bij het opstellen van de prognoses. Het CPB kan dat natuurlijk wel doen. Door een actieve, inflatiebestrijdende bank in het model te stoppen wordt de inflatie lager. In feite zegt de DNB voorspelling dus: 'Pas op, als we niets doen loopt de inflatie te hoog op'. Terwijl die van het CPB stelt: 'Niets aan de hand, als de centrale bank goed werk levert, blijft de inflatie onder controle.'

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie