Dood op krediet

Auteur: Mark Koster | 19-04-2006

Dood op krediet
George Bush moet zich deze week een beetje gedragen, want een van zijn grootste schuldeisers is op bezoek. Wie dát is? Dat is een klein mannetje uit China met de naam Hu Jintao

Deze zwijgzame bureaucraat is president van de snelstgroeiende economie ter wereld en heeft inmiddels bijna 10% van de Amerikaanse staatsschuld in handen (aldus officiële Amerikaanse data uit juni 2005). China heeft voor 338 miljard dollar uitstaan bij de Amerikaanse overheid en is daarmee na Japan de grootste crediteur bij Uncle Sam.

Het bezoek is cruciaal voor Bush. Amerika heeft zich flink in de nesten gewerkt bij een groep communistische autocraten. Deze in Mao pakjes vermomde kapitalisten snappen de regels van het internationale betalingsverkeer beter dan de doldwaze cowboys in het Witte Huis. Toen Bush geld nodig had voor de oorlog in Irak, klopte de machtigste man van de wereld aan bij de Chinezen. En nu zijn de rollen omgedraaid. De Chinese munteenheid yuan wordt kunstmatig laag gehouden, waardoor het land een gedrogeerde exporttijger is geworden.

De Amerikanen kijken aan tegen een dubbel probleem. Ze zijn te duur en ze moeten vechten tegen een schuldenberg, die deels in handen is van de grootste concurrent. De Amerikanen proberen hier wat aan te doen, maar dat lukt matig.

De koers van de yuan werd afgelopen jaar met 2,1 % opgewaardeerd, maar dat bracht weinig heil. Het tekort op de handelsbalans blijft kolossaal, evenals het begrotingstekort. En dat kleine mannetje uit China past dat gat met liefde bij.

Deskundigen als Stephen Roach, strateeg bij de zakenbank Morgan Stanley, waarschuwen al voor ongelukken. De dollar was lange tijd een harde munteenheid vanwege de achterliggende kracht van de Amerikaanse economie. Maar hoe lang nog? Stel nu eens dat Hun eist dat Bush moet terugbetalen. Gelukkig zijn de contracten voor lange termijn afgesloten, maar toch...Tijdens een recent bezoek van Roach aan Peking toonde premier Wen nog weinig medelijden met Bush. 'Het is oneerlijk om China zondebok te maken voor de problemen van de Amerikaanse economie.'

Denkt u eens in dat China en Japan de verstrekte kredieten terugvragen. Dit betekent een enorme waardaling van de obligaties met een mogelijke dollarcrash tot gevolg. Waar kennen we die beelden ook weer van? Gillende mensen die hun geld opeisen? Amerika, het nieuwe Argentinië? Hoorde ik iemand lachen in een gevangenis in Bagdad?

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie